Starkt stöd för EU i alla EU-länder

EU2018-10-18

Sju månader före valet till EU-parlamentet visar en stor opinionsmätning växande sympatier för EU bland medborgarna. Också i Storbritannien ökar stödet för EU och en klar majoritet är mot Brexit.

En nygjord EU-barometer visar ett växande stöd för unionen. 62 procent av de tillfrågade anser att EU är bra, vilket är den högsta siffran sedan Berlinmurens fall 1989 och Maastrichtavtalets undertecknande 1992. Mer än två av tre, 68 procent, anser att deras land har tjänat på EU-medlemskapet. Bland svenskarna säger 77 procent att medlemskapet i EU är bra och 73 procent att Sverige har tjänat på att vara med i EU.

Opinionen i Storbritannien har tydligt svängt sedan folkomröstningen om Brexit genomfördes. Enligt opinionsmätningen skulle 53 procent av väljarna i dag rösta för fortsatt medlemskap, medan 35 procent skulle rösta för utträde. 12 procent av de tillfrågade är osäkra. 53 procent av de brittiska väljarna säger att folkomröstningen ledde till fel resultat, medan 38 procent står bakom Brexit. Inför Brexit har Europaparlamentet också låtit ställa frågan hur medborgarna i samtliga EU-länder skulle ställa sig i en nationell folkomröstning om deras eget lands medlemskap. Enligt mätningen skulle två tredjedelar, 66 procent, rösta för fortsatt medlemskap, medan 17 procent säger att de skulle rösta för ett utträde.

Inte i något av EUs länder finns en majoritet för utträde. I Sverige säger 83 procent att de skulle rösta för att stanna i EU, medan var tionde uppger att de skulle rösta för ett utträde. Bara i Irland och Luxemburg är stödet starkare med 85 procent för medlemskap.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA