Staten bröt mot medbestämmandelagen

POLISEN2016-12-14

Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten hade rätt att placera in anställda i den nya Polismyndigheten. Men kommittén har inte säkerställt arbetstagarinflytandet och har därför brutit mot medbestämmandelagen, meddelar Arbetsdomstolen i en dom i dag.

1 januari 2015 inrättades den nya Polismyndigheten som därmed ersatte de 21 länspolismyndigheterna och Statens kriminaltekniska laboratorium.

Dessförinnan hade Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten i uppdrag att planera för den nya myndigheten.

Enligt Polisförbundet var överenskommelsen med kommittén att inplaceringen av medarbetarna i den nya Polismyndigheten var preliminär. När Polismyndigheten väl var igång 1 januari 2015 skulle placeringarna förhandlas i skarpt läge, enligt förbundet.

Så skedde inte och därför stämde Polisförbundet staten inför Arbetsdomstolen hösten 2015. Nu har Arbetsdomstolen kommit med sitt utslag.

Domstolen anser att Genomförandekommittén visst kunde förhandla för statens räkning om inplacering i den nya Polismyndigheten. Rätten konstaterar också att den nya Polismyndigheten inte var skyldig att förhandla på nytt om de beslut som redan förhandlats av Genomförandekommittén.

Däremot är det tydligt att staten inte lämnat tillräcklig information eller tillräckligt underlag till Polisförbundet för att förbundet skulle kunna ta ställning till hur arbetstagarna indelats i arbetsgrupper och arbetslag på lokal nivå, skriver Arbetsdomstolen.

Domstolen menar också att staten inte har säkerställt med den fackliga förhandlingsorganisationen hur arbetstagarinflytandet skulle ske. Inte heller var kommittén tydlig med att det inte skulle hållas någon central förhandling om ändringar i den preliminära indelningen efter hösten 2014. Medbestämmandelagen har därför inte följts fullt ut, konstaterar Arbetsdomstolen.

Men domstolen anser också att Polisförbundet har varit medvållande eftersom det inte medverkat till att missförstånd klarats ut.

Enligt domen ska staten betala 200 000 kronor i skadestånd till Polisförbundet men parterna ska stå för sina egna rättegångskostnader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA