Staten skyldig kommuner 20 miljarder kronor

MIGRATIONSVERKET2016-09-23

Migrationsverkets skuld till kommunerna är uppe i minst 20 miljarder kronor. Det är dubbelt så mycket pengar som det anslag regeringen vill ge kommunerna till välfärden.

I budgetpropositionen som presenterades i veckan är ett av regeringens viktigaste förslag en satsning på 10 miljarder kronor till kommuner och landsting. Samtidigt är staten skyldig kommunerna dubbelt så mycket, 20 miljarder kronor, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Framför allt handlar det om kommunernas ersättningar för ensamkommande flyktingbarn, som måste eftersökas i efterhand hos Migrationsverket, skriver Dagens Industri.

Enligt tidningen har vissa kommuner tvingats ta lån för att betala ut löner – särskilt kommuner som har tagit stort ansvar för flyktingmottagandet.

”Det är alldeles galet, så klart”, säger Migrationsverkets tillförordnade generaldirektör Mikael Ribbenvik till tidningen. 

Tidigare jobbade 30 anställda på myndigheten med ersättningen till kommunerna, före sommaren ökande antalet till 60 personer och snart är de 110, enligt Mikael Ribbenvik. Ändå har skulden till kommunerna ökat med en miljard kronor i månaden under sommaren. Mikael Ribbenvik hoppas att utvecklingen ska brytas:

”Med de här åtgärderna kommer det inte att fortsätta växa – med reservation för det mörkertal av ansökningar som inte är inlämnade”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA