Staten stäms för diskriminering

DISKRIMINERING2009-12-09

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har stämt Arbetsförmedlingen för köns- och åldersdiskriminering av en 62-årig kvinna. DO kräver 300 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

En 62-årig kvinna sökte en anställning som jobbcoach på Arbetsförmedlingens kontor i Strängnäs. Trots att hon hade bra meriter, som väl uppfyllde kravprofilen för jobbet, och en bred arbetslivserfarenhet blev hon inte ens kallad till intervju. Hon anmälde myndigheten till DO, och nu stämmer DO staten inför Arbetsdomstolen för både köns- och åldersdiskriminering.

När Arbetsförmedlingen kallade till intervjuer för att tillsätta de två tjänsterna som jobbcoach kallades dels flera kvinnor som var mycket yngre än 62-åringen, dels två män i samma ålder som hon. Slutligen anställdes två yngre kvinnor med sämre formella meriter och betydligt kortare arbetslivserfarenhet än 62-åringen, enligt DO.

– Arbetsförmedlingens argument för att välja bort kvinnan är inte sakliga. Dess agerande är ett typexempel på hur äldre kvinnor kan missgynnas på dagens arbetsmarknad, där kön och ålder samverkar för att utestänga dem, säger DO Katri Linna i ett pressmeddelande.

Den 62-åriga kvinnan har sedan Arbetsförmedlingens tillsättning fått ett jobb som coach hos ett företag som myndigheten köper coachningstjänster av.

– Grundlagen ger det allmänna ett särskilt ansvar för att motverka alla former av diskriminering. Därför är det särskilt allvarligt när en statlig myndighet utsätter en person för negativ särbehandling, som i det här fallet, säger Katri Linna.

DO yrkar att Arbetsförmedlingen ska betala 300 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA