Staten tvingas betala skadestånd

SÄPO2006-06-07

Europadomstolen dömer svenska staten att betala skadestånd till fem personer som inte fått se sina handlingar hos Säpo. Att spara gamla och inaktuella uppgifter är kränkande, anser domstolen.

Det är ett brott mot yttrandefriheten, föreningsfriheten och visar bristande respekt för privatlivet när Säkerhetspolisen, Säpo, sparar känsliga uppgifter om enskilda fast de inte längre är relevanta, anser Europadomstolen. Tidigare riksdagsledamoten och debattören Ingrid Segerstedt Wiberg och fyra andra tilldöms skadestånd med mellan 3 000 och 7 000 euro, motsvarande 27 000 till 65 000 kronor.

Eftersom Säpo har likartade registrerade uppgifter om tusentals människor skulle svenska staten i teorin kunna tvingas betala ut hundratals miljoner kronor i skadestånd.

I ett av de aktuella fallen har Säpo sparat uppgifter om deltagande i ett politiskt möte 1967, i ett annat uppgiften om att den person akten gäller ska ha förespråkat våld mot polisen vid ett möte 1969. I två fall gäller det tidigare medlemmar i KPML-r, som registrerats för att partiet förespråkade våld som metod. Och i Ingrid Segerstedt Wibergs fall gäller det att Sverige brutit mot Europakonventionen genom att hon inte kunnat få rättelse.

Europadomstolen kritiserar det faktum att varken kammarrätten, Regeringsrätten eller Registernämnden kan tvinga Säpo att radera gamla uppgifter. Att lagen ändrats och gett Datainspektionen den rätten hjälper inte, menar domstolen, eftersom Datainspektionen aldrig använt sig av den.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA