Statens bolag dåliga på mångfald

MÅNGFALD2015-03-04
Den etniska mångfalden är i det närmaste obefintlig i de statliga bolagens styrelser. Av 78 ledamöter i de 10 största av statens bolag har en enda utomnordisk bakgrund, visar en genomgång som SVT gjort.

SVT har gått igenom styrelserna i de tio största statliga aktiebolagen när det gäller ledamöternas etniska bakgrund. De tio bolagen Vattenfall, PostNord, Systembolaget, LKAB, Apoteket, SJ, Svenska Spel, Sveaskog, Samhall och Svevia hade år 2013 tillsammans mer än 100 000 anställda. Av de 78 styrelseledamöter som respektive bolagsstämma utsett i dessa tio bolag hade bara en person utländsk bakgrund.

Situationen är enligt granskningen inte mycket bättre i bolagens ledningar i övrigt. SVT har granskat 100 anställda personer i ledningsfunktion i samma tio bolag och hittat två personer med utländsk bakgrund. Ingen av de sammanlagt tre personerna med utländsk bakgrund har sina rötter utanför Europa.

Det är ovanligt med ledamöter med utländskt ursprung också i de stora privata börsbolagens styrelser. Enligt SVTs siffror har 11 av 90 styrelseledamöter i de 10 största börsbolagen utomeuropeisk bakgrund – nio är amerikaner och två australiensare.

Statssekreterare Eva Lindström, S, i näringsdepartementet är ansvarig för de statliga företagen. Hon är inte nöjd med situationen:

”Även om vi har väldigt många duktiga och mycket väl fungerande styrelser så är olikhet något vi måste jobba med strategiskt. Det är viktigt att vi har personer i styrelserna med olika bakgrund. Där återstår ett arbete att göra, det är helt uppenbart att det är så”, säger hon till SVT.

Förre finansmarknadsministern Peter Norman, M, är självkritisk, och konstaterar att det är för få personer med annan etnicitet än den svenska eller nordiska i bolagens ledningar. Hans förklaring är att alliansregeringen prioriterade jämställdheten, vilket lett till att könsfördelningen numer är nästan 50/50 mellan män och kvinnor:

”Staten har varit duktig att ta fram kvinnor i bolagsstyrelserna och det är jag väldigt stolt över”, säger Peter Norman till SVT.

Utländsk bakgrund

 

För att definiera utländsk bakgrund har SVT i sin granskning valt att utgå inkludera personer födda utomlands eller födda i Sverige med båda föräldrarna födda utomlands.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.