Statens kaka ganska säker

ARBETSMARKNAD2013-02-11
Arbetsmarknaden inom den statliga sektorn är stabil, trots lågkonjunkturen. Det visar den statliga konjunkturbarometer som publicerats av Arbetsgivarverket.

Antalet statliga arbetsgivare som tror att de kommer att vara tvungna att säga upp personal under den närmsta tiden är lägre än på tio år. Samtidigt uppger fler statliga arbetsgivare att de har svårt att hitta lämpliga sökanden vid rekrytering. Enligt Arbetsgivarverket pekar alla variabler mot ett i stort sett oförändrat antal anställda under 2013.

Trots den svaga arbetsmarknaden ökade andelen statliga arbetsgivare som saknar lämpliga sökanden vid rekrytering till 55 procent hösten 2012, vilket är den högsta nivån sedan 2001. Framför allt saknas högkvalificerad arbetskraft inom IT och forskning och utveckling. Ett ökat antal arbetsgivare uppger att verksamheten påverkas negativt av bristen på kompetent personal. Andelen som inte påverkats alls har minskat till bara en procent.

I år är pris- och löneomräkningstalet i ramanslagsmodellen noll, konstaterar Arbetsgivarverket. Andelen av verkets medlemmar som tror att de kommer att överskrida sina anslag under nästkommande år ökade därför kraftigt hösten 2012 till nästan varannan av alla myndigheter som deltagit i undersökningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.