Statens lokalkostnader ökar i Stockholm

STATSFÖRVALTNING2019-10-14
Statens myndigheter har ökat sina lokalytor och hyreskostnader i Stockholmsområdet mellan 2017 och 2018, enligt en analys från Ekonomistyrningsverket, ESV. Ökningen bedöms fortsätta till och med 2020.

ESV har granskat utvecklingen av myndigheternas lokalarea och hyreskostnad i Stockholm, Solna och Sundbyberg mellan 2017 och 2018. Enligt granskningen har lokalytorna ökat med cirka 31 000 kvadratmeter under året. Det är en ökning med 1,3 procent. Samtidigt har hyreskostnaderna ökat med 7,9 procent eller 439 miljoner kronor. I Stockholms innerstad har lokalarean ökat med 29 000 kvadratmeter, hyrorna med 220 miljoner kronor och den genomsnittliga hyran per kvadratmeter med 476 kronor.

Hyresökningen beror enligt ESV till mycket stor del på att Regeringskansliet flyttat tillbaka till centrala lokaler vid Drottninggatan och att Nationalmuseum har fått en kraftig hyreshöjning, efter renovering sina lokaler på Blasieholmen. Samtidigt har hyrorna i Solna och Sundbyberg ökat med 165 miljoner kronor. Hyresökningen förklaras i första hand av att Karolinska institutet, Polismyndigheten och Kriminalvården ökat sin lokalarea i området,  men hyrorna per kvadratmeter har också ökat med 234 kronor per kvadrat meter i området.

ESV bedömer att trenden med en ökad lokalarea för hela området fortsätter även under år 2020. Ökningen kommer i första hand att ske i Stockholm utanför tullarna samt i Solna och Sundbyberg. Samtidigt bedöms lokalytorna inom tullarna minska, till stor del beroende på att Regeringskansliet tillfälligt lämnat lokaler i Rosenbad, på grund av ombyggnad.

ESV har gjort analysen på de underlag som fanns tillgängliga i mars 2019. Analysen gäller i första hand för situationen 2017 och 2018, men myndigheten har också gjort en framåtblick till 2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.