Statens servicecenter betalade in fel pensionspremier

PENSIONER2020-08-17
Statens servicecenter, SSC, har räknat fel på pensionspremierna i sitt lönesystem. Det har lett till att hundratals enskilda anställda vid statliga myndigheter fått för stora pensionsinbetalningar, skriver Dagens Nyheter.

SSC sköter bland annat löneadministrationen för många andra myndigheter. Under slutet av 2019 och början av 2020 har myndigheten lämnat felaktiga pensionsunderlag till Statens tjänstepensionsverk. Sammanlagt har ett 50-tal myndigheter informerats om felräkningen. Men det är ännu inte klarlagt hur många statsanställda som berörs och hur stora belopp det handlar om. Enligt Dagens Nyheter var det Finansinspektionen som reagerade och slog larm om att pensionskostnaderna hade ökat.

”Det är allvarligt. Den här gången har det väl varit positivt, om man kan säga så, för man har betalat in mer premie till den enskilde än vad personen har rätt till och myndigheten har fått stå för kalaset. Men det kunde ju lika gärna ha varit åt andra hållet”, säger Hans Tynelius, divisionschef för myndighetsservice på SSC, till tidningen.

Han räknar med att omfattningen av räknefelen kommer att klarläggas under hösten, men först framåt årsskiftet tror han att alla berörda informerats och de felaktiga inbetalningarna korrigerats. De felaktiga pensionspremierna har beräknats i lönesystemet Primula, som SSC införde i höstas, skriver Dagens Nyheter. I samband med överföringar av data från det gamla lönesystemet uppstod ett beräkningsfel som i första hand drabbar personer som varit graviditets- eller föräldralediga. 

SSC har bjudit in de berörda myndigheterna till ett informationsmöte på fredag, då de kommer att få ytterligare information om det som inträffat. Under juni deltog ett 50-tal myndigheter i ett första informationsmöte. SSC uppskattar att antalet personer som är berörda är drygt 200, men siffran är enligt Hans Tynelius mycket osäker.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.