Bild: Pernille Tofte

Statskontoret kritiseras för rekrytering

STATSKONTORET2023-03-09

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Statskontoret för att inte ha levt upp till grundlagens krav vid rekrytering, sedan en ledig chefstjänst enbart annonserats ut på en fysisk anslagstavla hos myndigheten i fem dagar. Chefs-JO Erik Nymansson skriver i beslutet att tjänsten borde ha anmälts till Arbetsförmedlingen.

JOs beslut rör en anmälan som inkommit efter en artikel i Dagens Nyheter om att Statskontorets generaldirektör handplockat en person till en visstidsanställning som administrativ chef.

JOs utredning visar att generaldirektören hade kontaktat en person och informerat om vakansen redan innan annonsen sattes upp. Generaldirektören höll sedan en första intervju med den kontaktade personen och tog in referenser samma dag som annonsen kom upp på anslagstavlan. En vecka senare anställdes personen.

”Tillvägagångssättet ger intryck av att det endast var fråga om att bedöma om man skulle anställa en redan kontaktad person. Statskontoret har inte levt upp till grundlagens krav om saklighet och opartiskhet”, fastslår chefs-JO Erik Nymansson i ett pressmeddelande.

Statliga myndigheter är enligt JO skyldiga att informera om lediga anställningar och att göra det på ett lämpligt sätt. Chefs-JO är kritisk till hur den lediga tjänsten annonserades och till att den inte anmäldes till Arbetsförmedlingen enligt förordningen om statliga platsanmälningar.

”Ett minimum för att leva upp till sin skyldighet är att en myndighet publicerar informationen på sin interna och externa webbplats men många gånger är det inte tillräckligt. Man bör använda de kanaler som är brukliga för den tjänst det är fråga om så att de som kan vara intresserade har en rimlig chans att få veta att tjänsten ska tillsättas”, framhåller Erik Nymansson.

Chefs-JO anger i sitt beslut att en lämplig ansökningstid vid utannonsering av en ledig tjänst kan vara tre veckor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA