Statskontoret sätter fokus på jävsproblematik

STATSFÖRVALTNING2020-01-28

Statskontoret vill uppmärksamma jävsproblematiken i offentlig förvaltning. Myndigheten har därför tagit fram en skrift som vänder sig till chefer och medarbetare i både statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter.

Regeringsformen ställer bland annat krav på objektivitet, konstaterar Statskontoret i den nyutgivna skriften Jäv i offentlig tjänst. Det är myndigheternas skyldighet att agera sakligt och opartiskt. Kravet gäller all verksamhet, påpekar Statskontoret, och måste alltså prägla även sådant som ligger utanför det rena beslutsfattandet.

”Sverige och den svenska förvaltningen rankas högt i internationella studier och utvärderingar som mäter i hur stor utsträckning experter och näringslivsföreträdare uppfattar att det förekom­mer korruption och oegentligheter. Detta brukar tas till intäkt för att Sverige i det närmaste är förskonat från sådana företeelser. Mutor och liknande kriminaliserade former av korruption förekommer jämförelsevis sällan. Vi ska dock komma ihåg att det är svårt att upptäcka, utreda och lagföra sådana brott,” skriver Statskontoret.

Skriften ska ge den som arbetar i den offentliga förvaltningen mer kunskap om intressekonflikter och jäv. Den som kan reglerna och är medveten om vikten av att följa dem kan också undvika situationer där intressekonflikter riskerar att uppstå, skriver Statskontoret i ett pressmeddelande. Det bidrar till att upprätthålla sakligheten och opartiskheten i offentligt arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA