Stor satsning på högskolans forskning

FORSKNING2016-09-19
Statens anslag till forskning ska höjas med sammanlagt 2,8 miljarder kronor fram till år 2020. Nästan hälften av höjningen ska gå till universitet och högskolor. Det är en del av regeringens budgetförslag.

I budgetpropositionen föreslår regeringen att de årliga anslagen till forskning successivt höjs med 2 815 miljoner kronor.

År 2017 höjs anslagen till forskning och innovation med 390 miljoner kronor. Anslagen fortsätter sedan att höjas så att den totala anslagshöjningen blir drygt 2,8 miljarder till år 2020. De ökade statliga resurserna ska bland annat gå till att öka svenska universitets och högskolors basanslag för forskning och på så sätt ge dem bättre förutsättningar att agera långsiktigt och ansvarsfullt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

”Ett allt för starkt beroende av externa forskningsanslag riskerar att skapa strukturer som gör det svårare för lärosäten och forskningsmiljöer att agera självständigt, långsiktigt och ansvarsfullt. För att ge våra lärosäten bättre möjligheter att självständigt ta ett större och långsiktigt ansvar för utvecklingen av forskningen och till att Sverige kan behålla sin tätposition i världen vill regeringen att anslagen direkt till universitet och högskolor för forskning och utbildning på forskarnivå ökas med 1 300 miljoner kronor år 2018–2020”, skriver forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, S, i pressmeddelandet.

Förslagen innebär också att forskningsanslagen höjs till bland annat klimat och miljö, hälsa och livsvetenskap, inkluderande och hållbart samhälle samt ökad digitalisering. Totalt handlar det om en successiv ökning från och med 2017 till att 2020 som från år innebär 710 miljoner kronor i ökade resurser per år för forskning kopplat till samhällsutmaningarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.