Arbetsgivarverket varnar för höjda skatter

BUDGET2016-09-21
Arbetsgivarverket är positivt till regeringens förslag i budgeten att höja anslagen till forskning och innovation, men varnar för att höjda skatter kan minska intresset för högre utbildning.

I budgetpropositionen ingår ett ökat anslag till forskning på sammanlagt 2,8 miljarder kronor fram till år 2020. I ett pressmeddelande välkomnar Arbetsgivarverket satsningen, som myndigheten anser kommer att gynna svensk konkurrenskraft och statens kompetensförsörjning.

”Satsningen på forskning är i sammanhanget mycket viktig eftersom Sveriges ställning som forskningsnation har en stor påverkan på tillväxt och jobbskapande”, skriver chefsekonomen Roger Vilhelmsson.

Samtidigt pekar Arbetsgivarverket på risken för att höjda inkomstskatter kommer att minska intresset för högre utbildning:

”Det råder brist på högutbildad arbetskraft i Sverige. Det här kommer sannolikt att försämra statliga arbetsgivares möjlighet att hitta arbetskraft. Högre marginalskatter kommer också att innebära att viljan att arbeta fler timmar minskar. Detta är en av drivkrafterna som påverkar prestation och ansvarstagande i arbetslivet”.

Enligt Roger Vilhelmsson är det viktigt att kunna höja skatten i ett läge med höga kostnader för asylinvandringen, men att det finns andra skatter som inte har lika stora negativa effekter som skatten på arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.