Stor skillnad på möten med arbetsförmedlare

ARBETSFÖRMEDLINGEN2017-09-25
Det är stor variation på hur ofta jobbsökande får träffa sina handläggare på Arbetsförmedlingen. Det visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

En ny IFAU-rapport belyser hur ofta en arbetssökande faktiskt träffar en arbetsförmedlare. Enligt rapporten varierar besöksfrekvensen över tid. Unga möter sin handläggare oftare och arbetsförmedlarnas arbetsbelastning har betydelse för mötesintensiteten. Under åren 1993-2016 har arbetssökande träffat en arbetsförmedlare ungefär en gång i kvartalet, visar studien.

”Vi hittar relativt stora variationer. Mötesfrekvensen har varierat. Efter den första registreringen gick det ungefär fyra månader mellan mötena år 2001, men år 2013 gick det cirka två månader mellan registrerade besök”, kommenterar Linus Liljeberg, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Unga får träffa sin arbetsförmedlare oftare än vad äldre arbetssökande gör. Skillnaden mellan yngre och äldre har ökat efter 2001, konstaterar Linus Liljeberg:

”Att unga arbetssökande träffade en arbetsförmedlare oftare än äldre är ett förväntat resultat och är i linje med arbetsmarknadspolitikens utformning. Mindre väntat är att män träffade arbetsförmedlare oftare än kvinnor.”

Möten mellan arbetssökande och arbetsförmedlare är en viktig del av Arbetsförmedlingens arbete, konstaterar IFAU. Det är vid möten som handlingsplaner upprättas. Det är också vid möten som förmedlaren ger stöd och rådgivning, förmedlar arbetsgivarkontakter, anvisar till arbetsmarknadspolitiska program och kontrollerar att den arbetssökande uppfyller villkoren för arbetslöshetsersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.