Stora könsskillnader bland nyanlända

ARBETSMARKNAD2020-02-24
Nyanlända män har i större utsträckning subventionerad anställning, medan kvinnor i stället fortsätter i förberedande insatser, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.

I en ny rapport från IFAU visar forskaren Pernilla Andersson Joona vid Stockholms universitet att nyanlända män får fler arbetsmarknadsinriktade insatser än nyanlända kvinnor. Kvinnorna blir i stället kvar i förberedande eller hälsofrämjande insatser.

Nyanlända i Arbetsförmedlingens etableringsprogram deltar enligt rapporten ofta i olika typer av förberedande insatser som svenska för invandrare, SFI, eller förberedande utbildning. Efter något eller några år går männen vidare till mer arbetsmarknadsinriktade aktiviteter som subventionerad anställning, arbetsmarknadsutbildning eller praktik. Kvinnorna fortsätter i högre utsträckning med förberedande och hälsofrämjande insatser.

Kvinnorna gör också oftare uppehåll på grund av föräldraledighet, vilket gör att deras tid i etableringsprogrammet förlängs och etableringen på arbetsmarknaden förskjuts.

”Det är förhållandevis få nyanlända i den grupp jag studerat som har praktik och subventionerade anställningar, men männens överrepresentation är påtaglig”, kommenterar Pernilla Andersson Joona rapporten i ett pressmeddelande.

De nyanlända som har mer arbetsmarknadsnära insatser har enligt rapporten också högre sannolikhet att vara sysselsatta vid en senare tidpunkt.

Rapporten bygger på en analys av 14 000 personer i åldern 20–55 år som mottogs i någon kommun under år 2013.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.