Stora variationer i fackens yrkanden

AVTAL2010-06-17

Seko vill att deras medlemmar i staten ska ha minst 2,6 procent i löneökningar, medan Saco-S vill behålla sitt sifferlösa centrala avtal.

I går, onsdag, lämnade de tre fackliga centralorganisationerna i staten över sina yrkanden till Arbetsgivarverket. Variationerna är stora.

LO-förbundet Seko yrkar, liksom tjänstemännen i OFR där ST ingår, att löneökningar ska fastställas i det centrala avtalet. Seko anger också siffervärden i sitt yrkande: 620 kronor per månad och minst 2,6 procent för ett år. Några värden finns inte i OFRs yrkande.

Liksom OFR vill Seko att det ska finnas en individgaranti i det centrala avtalet.

Saco-S går på en annan linje och vill behålla sin nuvarande konstruktion med ett centralt avtal utan lönegarantier. Liksom Arbetsgivarverket anser man att det är bättre om all lönebildning sker lokalt.

I dag har Saco-S medlemmar möjlighet att träffa enskilda överenskommelser om pension och semesterdagar. Nu vill man utvidga den möjligheten i det centrala avtalet så att det exempelvis ska gå att växla lön mot ersättning för att betala hushållsnära tjänster.

Ett annat yrkande från Saco-S är möjlighet till deltidspension mellan 65 och 67 år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA