Större förseningar än någonsin hos Postnord

POSTEN2023-05-04

Förseningarna inom Postnord var mer omfattande än någonsin under förra året. Miljontals brev försenades, trots minskande volymer, rapporterar Dagens Nyheter.

Andelen reklamationer, i relation till hur många brev som hanterats av Postnord, har mer än fördubblats under de senaste fem åren, och i fjol ökade reklamationerna på brevförsändelser för fjärde året i rad, skriver tidningen. Totalt gäller det mer än 40 000 ärenden.

Enligt PTS är det första gången som en operatör inte lever upp till kravet på att 95 procent av breven ska ha delats ut inom två dagar.

Det finns stora grupper i samhället som är beroende av postutdelningen, förklarar Emma Maraschin, chef på enheten för postfrågor på Post- och telestyrelsen, PTS, i en intervju med Dagens Nyheter:

”Man måste kunna lita på att brev kommer fram i tid. Annars kan man missa läkartider och i värsta fall operationer. Det får kostnader för samhället, men också för den enskilda individen”, säger hon till tidningen.

Hos Postnord står hoppet nu till en stor omorganisation som gjordes 1 april:

”Det gör att vi kan fokusera på breven på ett helt annat sätt. Viktigast nu är att komma tillbaka till lagkravet och kvalitetsnivån som vi ska ligga på”, säger Bea Andreasson Lindberg, chef för produktion och brev på Postnord, till Dagens Nyheter.

Bea Andreasson Lindberg säger till tidningen att bolaget har full förståelse för att människor blir både arga och frustrerade när posten uteblir, men menar att Postnord nått en punkt där det krävs statliga subventioner för att klara kraven:

”Vi har hållit emot och klarat oss länge, men nu är vi framme vid den kritiska punkten att vi behöver statsstöd. Ska vi upprätthålla servicen från Ystad till Haparanda och samtidigt klara lagkravet så är det den mest brännande punkten just nu”, säger Bea Andreasson Lindberg.

Statssekreterare Lars Hjälmered, som har ansvaret för de statliga bolagen på finansdepartementet, har dock ingen förståelse för Postnords begäran:

”Bolaget ska klara dagens uppdrag utan tillskott av skattepengar. Att breven ska komma ut till lådorna är själva kärnuppgiften, så även om det är komplext och lite knepigt emellanåt så är det deras viktigaste uppgift”, säger han till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Posten Postnord
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA