Större variationer i pensionsålder

PENSION2020-06-22
Allt färre tar ut sin ålderspension under året de fyller 65. Den enskilt populäraste månaden att ta ut pension är den månad man fyller 67 år, visar statistik från Statens tjänstepensionsverk, SPV.

Under 2019 tog drygt 4 900 statligt anställda ut sin ålderspension. De senaste fem åren åren har antalet anställda som tar ut pensionen vid annan tidpunkt än vid 65 år ökat. 

En stor andel av de statligt anställda med pensionsrätt vid 65 tar ut pensionen senare än den månad då de fyllt 65 år. Drygt 2 200 tog ut sin pension efter 65.

Den enskilt vanligaste månaden att gå i pension är i den månad då man fyller 67 år. Då tar omkring en av fem statligt anställda, 905 personer, ut sin pension.  

“Under 2019 var det 33 procent fler som stannade kvar i anställning till och med 67-årsmånaden jämfört med antalet som slutade månaden innan de fyllde 65 år. Den här skillnaden har aldrig varit så stor som 2019”, konstaterar Helén Högberg, statistiker på SPV, i ett pressmeddelande.

Det finns dock också en stor grupp statligt anställda som tar ut pensionen före 65-årsmånaden. 2019 var de 1 400 personer. 

Hälften av dem som tar ut tidig pension tar också ut ett så kallat temporärt uttag av sin förmånsbestämda tjänstepension. Det innebär att de tar ut så mycket tjänstepension som det går och får då mindre efter 65 års ålder. Nästan en av fyra kommer har ingen tjänstepension alls kvar efter 65-årsdagen. 

“För många innebär detta en minskning med tusentals kronor varje månad i utbetald pension efter 65 år”, framhåller Helén Högberg i pressmeddelandet. 

Inom de närmaste tio åren kommer drygt 54 000 statligt anställda att uppnå sin pensionsålder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pension
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.