Storsatsning gav bara 29 jobb

KULTURARVSLYFTET2012-08-07

Kulturarvslyftet skulle ge tusentals utförsäkrade arbete inom kultursektorn under åren 2012 till 2014. Hittills har 29 personer påbörjat en anställning. Robert Lang, ST, är kritisk mot regeringens brist på framförhållning.

Det var i september 2011 som regeringen beslutade om en särskild satsning på 800 miljoner kronor som skulle ge 4 400 personer anställning med lönebidrag inom kulturområdet. 1 200 platser skulle tillsättas under 2012.

”Satsningen kommer att berika många kulturverksamheter, samtidigt som personer som står mycket långt från arbetsmarknaden får möjlighet till meningsfull och utvecklande sysselsättning.”, skrev regeringen då på sin webbplats.

Men kulturarvslyftet, som drog igång vid årsskiftet, har haft en trög start. I mitten av juli hade 29 personer påbörjat en anställning. Ytterligare 43 personer har en förberedande insats som så småningom kan leda till en anställning.

Charlotte Hamilton, biträdande projektledare på Riksantikvarieämbetet, tror att många arbetsgivare missuppfattade upplägget till att börja med.

− De blev besvikna när de insåg att de måste finansiera en del av anställningen själva, säger hon.

Och det är medfinansieringen som är problemet. Det anser också Margareta Löwenborg, Arbetsförmedlingens representant i projektet.

− Det är inte gratis det här, utan de arbetsgivare som anställer har en kostnad.

Robert Lang, ordförande för ST inom Riksantikvarieämbetet, vet inte vad det svala intresset beror på. Men, säger han, det är en relativt begränsad grupp personer som är aktuella. Och myndigheterna har fått väldigt kort tid på sig för förberedelser, säger han.

− Framförhållningen från regeringen var inte den bästa, så 2012 får vi nog se som ett förlorat år. 

Fakta: Kulturarvslyftet

Målgruppen för Kulturarvslyftet är personer med en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Ekonomiskt stöd lämnas enligt samma regler som för lönebidrag. Bidragets storlek kan variera, men taket är 16 700 kronor, varav en del är vikt till anordnarbidrag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Susanna Svensson (ej verifierad) tis, 08/07/2012 - 20:17
Ok här ser man vad fas3 har ställt till med de enormt bortskämda bidragsberoende arbetsgivarna ratar subventionerad personal för att de vill ha helt gratis. De som är i förberedande insatser är det möjligtvis fas3are som de även får betalt för. Alliansen har förvandlat svenska arbetsgivare till bidragsparasiter.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA