Stort engagemang för att öka mångfalden

HSV2003-11-11

Universitetens och högskolornas engagemang i att öka social och etnisk mångfald är överraskande stort. Det visar Högskoleverkets uppföljning av deras arbete med jämställdhet, studentinflytande samt social och etnisk mångfald.

Av:  Christian Örjestål

1999 granskade Högskoleverket hur högskolorna och universiteten arbetade med jämställdhet, studentinflytande samt social och etnisk mångfald. Nu har den uppföljande studien av granskningen presenterats och mycket positivt har hänt.

Några kommentarer om olika lärosäten:

  • Lunds universitet – Har de mest utvecklade formerna för studentinflytande.
  • Linköpings universitet – Utmärker sig särskilt positivt vad gäller jämställdhet.
  • Karolinska institutet och Malmö högskola – De mest framgångsrika i arbetet med etnisk mångfald.
  • Göteborgs universitet och Sveriges lantbruksuniversitet – Har stärkt sitt jämställdhetsarbete.
  • Umeå universitet – Har särskilt åstadkommit förbättringar för att främja studentinflytande.
  • Karlstad och Örebro universitet – Uppfyller högt ställda krav vad gäller arbetet med social och etnisk mångfald.
  • Uppsala universitet – Har utvecklats mest av alla lärosäten, på alla tre områden, i relation till situationen 1999.

Bland högskolorna utmärker sig Högskolan i Gävle där arbetet med jämställdhet och mångfald påtagligt förbättrats och Högskolan i Kalmar där arbetet med studentinflytande är mycket bra. Högskolan i Skövde och Södertörns högskola arbetar med social och etnisk mångfald på ett mycket kvalificerat sätt.

Utvecklingen av lärosätenas arbete med social och etnisk mångfald är den stora överraskningen för Högskoleverket. Utmaningen är nu att integrera mångfaldsfrågorna i den dagliga verksamheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA