Stort hopp knyts till e-förvaltning

E-FÖRVALTNING2009-11-24

Gapet mellan människor och myndigheter ska minska, dörrar ska öppnas och vardagen bli enklare. Det är förhoppningen med Malmödeklarationen om e-förvaltning som 34 länder har enats om.

Kommun- och finansmarknads­minister Mats Odell strör lovord över den deklaration som antogs vid en EU-konferens i Malmö. Deklarationen, som består av 27 punkter, pekar ut riktningen för e-förvaltningen i Europa fram till 2015.

– Nu tar vi ett jättekliv, eftersom vi samordnar oss och ser vad som krävs för bättre och öppnare processer som utgår från medborgarnas behov, säger Mats Odell.

Han hoppas att de offentliga förvaltningarna med stöd av deklarationen kommer att bli mer effektiva och att öppenheten ökar. Han går till och med så långt som att säga att den kan rädda liv.

– Socialdepartementet har pre­senterat undersökningar som visar att människor dör på grund av brister i systemet.

En europeisk patientöversikt och digitala journaler skulle kunna minska dödsfallen, tror han.

Också när det handlar om att reformera den offentliga förvaltningen i Europa är Mats Odell hoppfull. Ett bättre digitalt samarbete mellan de europeiska länderna kommer att underlätta för människor att röra sig och flytta över gränserna. Mats Odell pratar om en ny sorts »medborgar­orienterad förvaltning« och anser att digitala tjänster ofta har utvecklats utan vetskap om vad medborgarna egentligen efterfrågar.

– Vi ska gå mot en större öppenhet och göra myndighetsinformationen mer tillgänglig. Det handlar inte bara om att lägga ut saker på hemsidor, utan också om att bjuda in medborgarna. Det handlar om interaktivitet.

En vision är att medborgarna ska delta i en dialog tidigt i processer – de ska kunna diskutera och komma med synpunkter, till exempel redan när ett utredningsdirektiv ska utformas.

– Dialogen ska vara levande, samtalet ska börja långt innan besluten är fattade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA