Strejk hotar norska departement

NORGE2019-05-17

Norska YS Stat hotar med strejk från 24 maj. I ett första steg kommer 250 medlemmar vid departementen och universitetet OsloMet att tas ut i strejk, om inte medlingen mellan parterna ger resultat.

Onsdag 22 maj inleder norska medlingsinstitutet Riksmekleren medling i löneförhandlingarna mellan staten och de statsanställda. Om det inte blir någon överenskommelse före midnatt 23 maj har norska motsvarigheten till ST, YS Stat, varslat om strejk. I en första omgång tar fackförbundet, som bland annat organiserar 25 000 statsanställda i olika sektorer, ut 250 personer i regeringsdepartementen och universitetet OsloMet i strejk.

”I den första fasen av en eventuell strejk vill vi skada tredje part så lite som möjligt. Men det är klart att en eventuell strejk vid OsloMet kommer att få konsekvenser också för studenterna,” konstaterar YS Stats ordförande Pål N Arnesen i ett pressmeddelande.

Konflikten handlar bland annat om att YS Stat vill att medlemmarna ska få samma pensionsvillkor som de kommunanställda. Det skulle innebära att alla delar av lönen, inklusive rörliga tillägg ska bli pensionsgrundande. Det skulle framför allt beröra dem som arbetar obekväma tider och skift.

Vid en eventuell upptrappning kommer fler medlemmar att dras in i strejken 27 och 28 maj.

Också Unio varnar för att 1 000 statsanställda bland deras medlemmar är strejkberedda om medlingen inte ger något resultat. Det gäller bland annat anställda på universitet och högskolor, polisen, skatterevisorer och bibliotekarier.

”Det är klart att en eventuell strejk kommer att märkas tydligt. Våra medlemmar utför viktiga samhällsuppgifter som undervisning och utredning. En konflikt kommer att få konsekvenser för verksamheten vid universiteten i Oslo, Bergen och Bodö”, säger Guro Elisabeth Lind, förhandlingsansvarig i Unio stat, till NTB.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA