Norska statsanställda förbereder strejk

NORGE2018-05-18
Ungefär 6 200 statsanställda i Norge kommer att gå ut i strejk på torsdag morgon, om inte de pågående medlingsförsöken i löneförhandlingarna lyckas. Fyra fack står bakom varslet – LO, Unio, Akademikerna och YS.

Många studenter riskerar att missa sin examen om det blir strejk i staten nästa vecka, skriver Norsk telegrambyrå, NTB. Nio av landets universitet och högskolor kommer att drabbas av strejken om den blir verklighet. Också anställda inom skatteförvaltning, kriminalvård och polis kommer att tas ut i strejk. Även Navkontoren, en gemensam statlig och kommunal förvaltning som sköter bland annat arbetsförmedling, sjukpenning och socialbidrag kan drabbas.

”Vi går in i slutspurten med nykter optimism, och hoppas att komma fram till ett bra avtal”, skriver YS Stats ordförande Pål N Arnesen i ett uttalande.

Förhandlingarna om ett nytt statligt avtal bröt samman i slutet av april. Under veckan har parterna varit kallade till den nationella medlingsinstansen Riksmekleren. Fristen för medlingen är satt till midnatt 23 maj. I varslet ingår de fyra fackförbunden LO stat, Unio, Akademikerna och YS Stat. Tillsammans kommer 6 200 medlemmar att tas ut i strejken på torsdag morgon om en uppgörelse inte nås innan dess.

LO Stats ordförande Egil André Aas säger till NTB att organisationen kommer att anstränga sig för att komma fram till en lösning:

”Det är alltid målet. Samtidigt är det så att vi också måste förbereda oss på att detta slutar med strejk.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.