Strejk inom hotell och restaurang

AVTALSRÖRELSEN2012-05-24

Hotell- och restaurangfacket, HRF, har varslat om strejk på elva hotell och restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Totalt berörs 1 080 anställda. Strejken bryter ut 8 juni.

Den stora frågan i inom hotell- och restaurangbranschen gäller anställningsformerna, skriver HRF på sin webbplats. HRF vill ha tryggare anställningar och göra det lättare att bli tillsvidareanställd. 44 procent av dem som jobbar i branschen är idag visstidsanställda. Förhandlingarna strandade på ett tidigt stadium. Om parterna inte kan komma överens bryter konflikten ut 8 juni:

”Arbetsgivarorganisationen Visita vill ha frysta minimilöner och inte förändra något när det gäller de otrygga anställningarna. Vi har inte haft en seriös förhandling, så nu måste vi dessvärre varsla om strejk för att komma framåt”, säger HRFs ordförande Ella Niia på hemsidan.

HRF kräver också att minst 80 procent av årets lönepåslag fördelas generellt till alla.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA