Strejk svar på bemanningslösningar?

AVTALSRÖRELSEN2009-12-22

Fyra av fem medlemmar vill att LO tar konflikt för att hindra att företag säger upp anställda för att istället hyra in dem via bemanningsföretag. Det framgår av en mätning LO låtit göra.

Företrädare för sex LO-förbund varnar i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter för en tuff avtalsrörelse. Situationen inom bemanningsmarknaden är en högt prioriterad fråga bland LOs avtalskrav, skriver de. De hänvisar till en opinionsundersökning som visar att fyra av fem medlemmar tycker att den frågan är så viktig att den kan vara värd att strejka för.

De senaste månaderna har två företag uppmärksammats sedan de valt att säga upp sin ordinarie personal för att istället hyra in personal från bemanningsföretag. Klädkedjan Urban Outfitters valde att säga upp samtliga anställda sedan den ställts inför kravet på kollektivavtal. Euromaint har nyligen varslat 91 anställda på verkstaden i Malmö. Vissa av dem kommer att erbjudas anställning igen, men då i ett bemanningsföretag, konstaterar de sex fackförbunden:

”Här har vi ett företag som slänger bort decennier av uppbyggd kompetens och erfarenhet för att i stället hyra in annan arbetskraft till lägre priser. Det finns redan ett kollektivavtal på arbetsplatsen och det är uppenbart att företaget är ute efter att sänka kostnader genom att frigöra sig från det gällande kollektivavtalet. Semesterdagar och pensionsförmåner ryker all världens väg och på köpet får de som jobbar kvar en otryggare anställning.”

Enligt den opinionsundersökning som LO låtit Novus Opinion genomföra vill nio av tio ha sin anställning direkt i det företag där man utför sitt arbete. Bara två procent skulle föredra att ha sin anställning i ett bemanningsföretag.

På den direkta frågan ”Tycker du att företag ska kunna säga upp personal och sedan återanställa samma personer via bemanningsföretag, som ett sätt att kringgå las?” svarar 74 procent av allmänheten nej, 11 procent ja och resten har ingen bestämd uppfattning.

”Svenska folket gillar inte trenden och vill att facket ska göra vad det kan för att bromsa denna utveckling i nästa års avtalsrörelse”, skriver undertecknarna av debattartikeln.

Artikeln har undertecknats av Janne Rudén och Sven-Olof Hellman, Seko, Hans Tilly och Torbjörn Johansson, Byggnads, Lars Lindgren och Marcel Carlstedt, Transport, Jonas Wallin och Ronny Wenngren, Elektrikerna, Hans Öhlund och Magnus Pettersson, Fastighets, samt Lars-Åke Lundin och Micke Johansson, Målarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA