Vill säga upp – och hyra in

SPÅRTRAFIK2009-12-14

Företaget Euromaint, som bland annat arbetar med underhåll av tåg, varslar 90 personer. De ska i stället få anställning i bemanningsföretag. Varslet gäller Seko-medlemmar, men även ST-medlemmar kan beröras. Facket är mycket kritiskt.

Efter en omorganisation på Euromaint har företagets ledning varslat drygt 90 personer vid ombyggnadsverkstaden i Malmö. Alla som sägs upp kommer att erbjudas en anställning i bemanningsföretag.

– Både vi och Seko reserverade oss mot beslutet, säger Tomas Lyckstedt, facklig ombudsman för ST inom Euromaint.

Företagets vd Mats Önner vill behålla ”en liten kärna” fast personal, på 15 till 20 personer.

– Vi vill ha en liten bemanning, stor flexibilitet och låga fasta kostnader, säger han.

Tomas Lyckstedt är kritisk.

– Många av dem som sägs upp är äldre och har jobbat här i 35 till 40 år. De har rätt till nio dagars extra semester om året utöver avtalet och kan gå i pension vid 60 års ålder. Nu försvinner de förmånerna och Euromaint slipper betala för det.

Mats Önner anser att synen på bemanningsföretagen måste avdramatiseras:

– Det är inte sämre än andra jobb.

Tvärtom, menar han, kommer personalens trygghet att öka. I dag har Euromaint uppdrag som sträcker sig ett drygt år fram i tiden.

– Om Euromaint står utan uppdrag så blir vår personal arbetslös. Men på det här sättet så kan de få fortsatt jobb någon annanstans.

De som drabbas av uppsägningarna vill jobba kvar vid Euromaint så länge det finns jobb, säger Tomas Lyckstedthan.

– De tycker att det här är skit.

Det finns inga ST-medlemmar bland de varslade. Men enligt Tomas Lyckstedt kan ST-medlemmar ändå riskera uppsägning. Om turordningen räknas per ort kan nämligen också andra anställda i Malmö drabbas ­– även de som arbetar inom andra delar av företaget.

Just nu pågår centrala förhandlingar om uppsägningarna mellan Almega och Seko.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA