Bild: Jaakko Lukumaa

Strejkerna i Finland fortsätter

FINLAND2024-03-28

Den finländska fackliga paraplyorganisationen FFC beslutade på onsdagen att förlänga de pågående stridsåtgärderna över påsken. Därmed rullar strejkerna in på sin fjärde vecka. För närvarande berörs cirka 7 000 anställda av strejkerna.

”Vi har bett statsminister Petter Orpos regering att handla rättvist och rimligt. Regeringen lyssnar emellertid inte på organisationer som representerar arbetstagarna. Den avser fortfarande att uppnå ett flertal mål inom näringslivet som verkar negativt på arbetarna. En stor del av målen påverkar varken sysselsättningen eller balansen i de offentliga finanserna”, betonar FFCs ordförande Jarkko Eloranta i ett pressmeddelande.

Sammanlagt strejkar enligt FFC cirka 7 000 arbetstagare i Industrifacket, Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT, Servicefacket PAM, Byggnadsförbundet, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL samt i Elektrikerförbundet.

Strejken riktar sig främst mot regeringens planer att införa en ny lönemodell, där exportbranscherna ska sätta nivån för de högsta löneökningarna. Enligt Jarkko Eloranta har regeringens hårda linje oroat arbetarna och deras intresseorganisationer. Nedskärningar i välfärden hotar enligt FFC redan nu att tvinga ett stort antal småinkomsttagare att flytta från sina hem.

”Finländarna accepterar inte regeringen Orpo-Purras linje. I nuläget funderar många redan på frågan om rambudgetförhandlingarna kommer att innebära ännu mer stryk åt vanliga arbetstagare och de svagaste i samhället”, understryker Jarkko Eloranta.

FFC hänvisar till en enkät som visat att 51 procent av finländarna accepterar FFCs och medlemsförbundens strejker i protest mot regeringens försämringar i arbetslivet.

”Vi har hela tiden fått ett starkt stöd av folket. Även om det bara är i vissa branscher som arbetstagarna strejkar, är detta hela FFCs gemensamma ansträngning. Beslutet att fortsätta med stridsåtgärderna var enhälligt. Vi är alla tacksamma för strejkarnas insats. Vi stöder dem och deras fackförbund”, betonar Jarkko Eloranta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA