Exakt hur stor höjningen av medlemsavgiften i STs a-kassa blir är inte klar än, enligt Rolf Darner, kassaföreståndare.
Bild: Mostphotos
Exakt hur stor höjningen av medlemsavgiften i STs a-kassa blir är inte klar än, enligt Rolf Darner, kassaföreståndare.

STs a-kassa höjer medlemsavgiften

A-KASSAN2020-05-28
STs a-kassa planerar att höja sin medlemsavgift, som en följd av att regeringen höjt taket i a-kassan för att dämpa de negativa effekterna av coronapandemin. ”Vi behöver betala in mer pengar till staten”, säger kassaföreståndaren Rolf Darner till Publikt.

Medlemsavgiften i STs a-kassa  är i dag 110 kronor i månaden. En del av de pengarna går till staten, i form av så kallad finansieringsavgift.

Storleken på den finansieringsavgiften avgörs av hur mycket pengar a-kassan i genomsnitt betalar ut till arbetslösa medlemmar samt hur många medlemmar man har.

Som en följd av coronapandemin höjde regeringen taket för ersättningsnivån i a-kassan den 13 april. STs a-kassa planerar nu därför en höjning av medlemsavgiften, bekräftar Rolf Darner, kassaföreståndare.

– Om taket höjs i ersättningsnivån så att våra medlemmar kan få ut mer pengar per dag, så ökar den genomsnittliga dagpenningen. Då måste vi betala in mer i finansieringsavgift, säger han till Publikt.

I och med det höjda taket i a-kassan kan den som är arbetslös som mest få ut 1 200 kronor per dag, jämfört med 910 kronor som maxbeloppet var tidigare.

Regeringen har dessutom höjt den maximala ersättningsnivån efter 100 dagars arbetslöshet, från 760 kronor till 1 000 kronor, vilket gäller från 29 juni till 3 januari 2021.

Exakt hur stor höjningen av medlemsavgiften för STs a-kassa blir är inte klart än, enligt Rolf Darner. Först efter sommaren kommer man att kunna ge besked.

– Tills vi har ordentligt med data och statistik för att kunna se vad kostnadsökningen blir för oss så avvaktar vi med höjningen, säger han.

Sedan coronapandemins början har antalet medlemmar i STs a-kassa ökat med drygt 2 000 personer. Nu har man omkring 77 000 medlemmar. I april var 1 269 av dessa arbetslösa, vilket innebär en arbetslöshet på runt 1,7 procent bland medlemmarna i STs a-kassa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.