»Styr med hot och straff«

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-02-13
»Detta är ledarskap anno 1940, med hot och bestraffning. Det är klart att det blir lågt i tak«, säger Kjell Cors­hammar, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingens klubb i Växjö, om stämningen på myndigheten.

Kjell Corshammar är inte förvånad över resul­taten i den nya medarbetarundersökningen, utan tycker att bilden av en tystare myndighet stämmer.

Hård central styrning och fastlagda planer som ska följas rakt av bidrar till det, menar han. Enligt honom känner många medarbetare att det är längre avstånd till ledningen nu än för några år sedan.

– Det är teknokrater och ekonomer som produktionsstyr Arbetsförmedlingen som en industri. All luft försvinner och det skapar inget utrymme för utveckling. Det är som i gamla tider.

Han säger att det finns arbetsplatser där det är högt i tak, men menar att även cheferna är toppstyrda och att de har en tuff situation.

En chef på mellannivåsom vill vara anonym ger sin bild av general­direktören Angeles Bermudez-Svankvist. Han medverkade nyligen vid en träff med omkring 700 chefer där generaldirektören kommenterade resultaten från medarbetarundersökningen.

Ganska snart kom hon in på de röda staplarna, berättar han. De visade att i år har ett större antal kontor än tidigare lågt eller mycket lågt förtroende för ledningen.

– Först ifrågasatte hon om medarbetarna förstått uppdraget. Sedan spekulerade hon i om det kunde vara så att det var cheferna, det vill säga vi, som inte »burit budet rent«. Jag uppfattade det som att hon misstänkte att vi hade varit illojala på något sätt.

Sedan, när hon sade att hon personligen skulle besöka de kontor som har röda staplar, blev det en konstig stämning, berättar chefen.

– Det kändes olustigt och som om hon lade skulden på någon annan än sig själv.

Angeles Bermudez-Svankvist fram-håller att de flesta anställda är nöjda. Hon tycker inte att hon sade något konstigt till cheferna.

– Jag anklagar aldrig någon, där­emot ville jag lyfta upp chefernas arbetsmiljö­ansvar. Och min ledarstil brukar ses som öppen och nytänkande. Men jag levererar alltid mot uppdragsgivarens krav, vilket kan uppfattas som styrt.  

Kjell Corshammar.
Bild: Mats Samuelsson
Kjell Corshammar.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist får hård kritik för sin ledarstil. »Min ledarstil brukar ses som öppen och nytänkande«, kommenterar hon kritiken.
Bild: Elis Hoffman
Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist får hård kritik för sin ledarstil. »Min ledarstil brukar ses som öppen och nytänkande«, kommenterar hon kritiken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av B (ej verifierad) ons, 02/13/2013 - 18:11
Tråkigt för de arbetsförmedlare som är seriösa. Tyvärr har arbetsförmedlingen överlevt sin roll för länge sedan och behöver reformeras. GD ger bara bilden av en desperat ledare i ett system som även hon inte tror på längre. Så ser det faktiskt ut! Hon är ju själv toppstyrd av Regeringen. Vi bör ifrågasätta hur vi ska rädda demokratin just nu i stället innan det börjar likna 1939 helt och hållet. Om det blir mera kaotiskt med att alla skyller ifrån sig så blir det riktigt farligt. "Civilkurage och att våga säga ifrån är det enda som behövs. Att vara medlöpare i ett systemfel är nämligen det värsta brottet. Oavsätt om man är rädd för att missta jobbet eller inte!"
Inlagt av Nisse (ej verifierad) mån, 02/18/2013 - 18:29
Dags att hitta nytt jobb åt damen? Finns gott om förmedlare som kan matcha henne! Sökord : Diktator!
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.