Bild: Alexander Armiento, Marta Kaszuba Åkerblom

Svår situation på ungdomshemmet Tysslinge

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2023-12-18

Intagna ungdomar har tagit kontroll över Statens institutionsstyrelses ungdomshem Tysslinge, och personalen fruktar att det är en tidsfråga innan någon dödas, skriver Inspektionen för vård och omsorg i ett föreläggande. Enligt STs Jenny Kingstedt beror många incidenter på brister i lokalerna, som gör att unga från rivaliserande gäng kan mötas.

Det är efter en tredje inspektion på ungdomshemmet Tysslinge utanför Södertälje som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, nu lägger ett föreläggande. Senast 16 januari nästa år måste Statens institutionsstyrelse, SiS, redovisa åtgärder för att rätta till missförhållandena, annars kan institutionen stängas.

Vid den första inspektionen förra året noterade IVO att ”ungdomarna styrde institutionen genom att hota och misshandla anställda”. SiS svarade då att myndigheten skulle förstärka grundbemanningen, minska antalet platser och utbilda personalen i konflikthantering. 

Men efter ett nytt besök i oktober i år bedömer IVO att problemen i stort sett kvarstår. Tysslinge är en otrygg miljö för både anställda och ungdomar, slår IVO fast. Det råder personalbrist och ungdomarna styr fortfarande institutionen. Intervjuade anställda ”fruktar även att det bara är en tidfråga innan en ungdom eller en personal kommer att dödas”. 

IVO anmärker även på att lokalerna inte är anpassade för verksamheten och att det saknas tillräckligt med rum där en ensam ung person kan låsas in temporärt, så kallad vård i avskildhet. I stället låses ungdomar in i rummen där de bor, vilket enligt IVO inte är acceptabelt.

SiS svarade efter den andra inspektionen att en rad åtgärder planeras på kort och lång sikt, såsom ombyggnation, platsreduktion och lås eller kortläsare på dörrar. Grundbemanningen har förstärkts med 30 årsarbetskrafter under 2023.

Vid IVOs senaste besök på Tysslinge i november ansåg institutionschefen och anställda att situationen lugnat sig betydligt sedan inspektionen en månad tidigare. Men IVO konstaterar att det under denna tid inträffat tre nya incidenter där hot och våld förekommit, vilket innebär att missförhållandena inte har upphört. 

Publikt har sökt SiS ledning för en intervju, men myndigheten har valt att enbart svara skriftligt via sin pressavdelning. I svaret konstateras att kritiken från IVO är allvarlig. Myndigheten skriver också att flera åtgärder har vidtagits, och att man under våren kommer att inrätta rum för vård i avskildhet. 

De anställda vid Tysslinge – som är en institution i högsta säkerhetsklass – har även tagit del av en pågående kunskapssatsning om så kallad otillåten påverkan.

Jenny Kingstedt, ordförande för ST inom SiS sektion Öst, har tät kontakt med ST-medlemmarna på ungdomshemmet. Hennes bild är att ledningen för Tysslinge gör vad den kan för att förbättra säkerheten. Verksamheten har delats in i sektioner så att ungdomar från olika kriminella gäng ska mötas så lite som möjligt. Men lokalerna är inte anpassade för det – exempelvis saknas toalett och dusch på vissa sektioner. Även i skolverksamheten kan möten leda till hot och våld.

– En majoritet av ungdomarna har koppling till gängkriminalitet med dödligt våld, och har ett högt våldskapital. Det blir ett jätteproblem för hur man ska lägga upp dagen, säger Jenny Kingstedt.

I den bemärkelsen håller hon med IVO om att ungdomarna styr Tysslinge. 

– Man kan säga att de styr vår organisation genom att vi måste separera dem från varandra.

Jenny Kingstedt framhåller att institutionschefen är noga med att inte tillåta ensamarbete – vilket lett till ett omfattande övertidsuttag. Institutionen har också begärt att få låsa sovrummen på natten. Ett annat förslag är att inrätta en form av lokal insatsstyrka. Det handlar inte om att anställa personer för detta, utan om att vissa anställda ska få utbildning och skyddsutrustning för att gripa in vid våldsamheter. 

– I dag kallar vi på polis, men ofta får man vänta så länge att vi kan ha ett fullskaligt upplopp innan de är på plats. Dessutom blir det ofta skador vid polisingripanden.

Jenny Kingstedt säger att hon får signaler från medlemmarna om en kraftigt försämrad arbetsmiljö, men hennes uppfattning är att de förändringar som planeras kommer att ge positiva resultat.

– Det har varit incidenter även de senaste månaderna, men inte av den digniteten som det var tidigare under året.

Hon bedömer att institutionen och myndigheten gör vad de kan utifrån förutsättningarna. En försvårande omständighet är att SiS inte har de rättsliga befogenheter man anser sig behöva, säger hon. SiS har lämnat hemställan om flera lagändringar.

– Man jobbar med det man kan. Och förhoppningsvis kommer vi att ha baracker för vård i avskildhet klara i mars. Det betyder väldigt mycket, för de lokalerna finns inte i dag, säger Jenny Kingstedt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA