Svårare för före detta fångar

NYHET2004-04-14

De som har suttit i fängelse hamnar oftare i missbruk och har svårare att få jobb än för tio år sedan. Kriminalvården behöver förändras, anser Kriminalvårdsstyrelsen.

Närmare hälften av dem som lämnat fängelset efter avtjänat straff hamnade i missbruk 2002. 1992 blev en tredjedel missbrukare.

En av fyra, eller 24 procent, fick jobb 2002. 1992 fick 39 procent jobb.

62 procent fick en bostad 2002 jämfört med 74 procent 1992.

Bara en fjärdedel får sin inkomst från arbete eller a-kassa. Övriga försörjer sig på socialbidrag, pension eller sjukbidrag. Dessutom har behovet av psykiatrisk vård ökat.

Däremot finns ingen ökad rapportering om misskötsamhet eller hot och våld på anstalterna.

Uppgifterna kommer från en studie genomförd av Kriminalvårdsstyrelsen.

Den försämrade situationen för före detta fångar motiverar förändringar av kriminalvården, menar Kriminalvårdsstyrelsen.

I en debattartikel i DN nämner verkets generaldirektör Lena Häll Eriksson bättre utslussning, ökad användning av alternativ till fängelse och mer självförvaltning som exempel på vad som kan göras för att förbättra situationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA