Svenska museer under ekonomisk press

MUSEER2023-02-08

Enligt en rapport från organisationen Sveriges Museer finns en stor oro för den ekonomiska situationen vid många svenska museer. I en enkät uppger närmare sex av tio museichefer att deras museum har en sämre ekonomisk situation än föregående år.

Enligt Riksförbundet Sveriges Museers rapport oroar sig museicheferna för framtidens samlingar och för kompetenstapp. Samtidigt ser man stora möjligheter att verka positivt i sina lokalsamhällen och nationellt.

”Den bild som framträder av hur den långsiktiga urholkningen av museernas ekonomier kan komma att falla ut är inte smickrande för Sverige. Bristen på satsningar slår inte bara hårt mot vår samtid, den drabbar också framtidens museer”, kommenterar generalsekreterare Gunnar Ardelius rapporten i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på svar från 101 museichefer. 57 procent av dem säger att museerna nu har ett sämre ekonomiskt läge än föregående år. Var tredje uppger att det ekonomiska läget är likvärdigt med fjolåret.

Enligt rapporten kommer de ökande kostnaderna att leda till att verksamheten på landets museer skärs ned.

”Samtidigt som lågkonjunkturen drabbar oss alla tar museerna ansvar för sin allt viktigare roll i samhället och söker nya lösningar, exempelvis solcellsparker som skapar hållbarhet och oberoende av elpriser. Men basverksamheten är underfinansierad och här behöver politiken ta ansvar”, framhåller Gunnar Ardelius.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA