Höga elpriser drabbar landets museer

MUSEER2022-10-03
Även landets museer drabbas av de stigande elpriserna, och värst är läget i de södra delarna av landet. Kostnaderna stjäl resurser från en redan ansträngd ekonomi, skriver branschorganisationen Sveriges Museer i en ny rapport.

Organisationen Sveriges Museer har tidigare slagit larm om att många museers dåliga ekonomi hotar förvaltningen av deras samlingar. Den nya rapporten visar att stigande elpriser innebär en ytterligare belastning för museerna.

Samtidigt tas, enligt rapporten, ett stort gemensamt ansvar för att värna samlingarna och hålla öppet för allmänheten. Minskade öppettider, delvis stängda verksamheter och sänkt temperatur i publika utrymmen är några sparåtgärder som nämns av museichefer runt om i landet.

”Jag önskar alla en bra museiupplevelse i höst och vinter. De flesta har öppet som vanligt, men ta gärna med en extra kofta”, uppmanar Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer, i ett pressmeddelande.

Många av museerna har stora byggnader och stora magasin med särskilda klimatsystem som drar mycket el året om, skriver Sveriges Museer i rapporten. Byggnaderna är ofta äldre och möjligheterna att påverka driftskostnaderna är begränsade. 

Av de 79 museer som besvarat Sveriges Museers enkät ligger elva i Norrlandslänen. På grund av de differentierade elpriserna uttrycker de inte en lika stark oro.

På andra museer diskuteras drastiska åtgärder. Fyra av de tillfrågade museerna överväger att helt stänga verksamheten, medan ytterligare tretton överväger att stänga delar av verksamheten och elva att dra ned på öppettiderna.

Vissa av de stora statliga museerna har energikostnader på miljoner kronor. Deras prognoser visar enligt rapporten att kostnaderna kommer att fördubblas, trefaldigas eller mer.

Sveriges Museer uppmanar nu politiker på lokal, regional och nationell nivå att inrätta ekonomiska stöd för de museer vars kostnader nu skenar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.