Svenskarna mer positiva till medlemskapet

EU2006-08-16

Andelen EU-negativa svenskar har minskat från var tredje till var femte, enligt en Eurobarometer som EU-kommissionen tagit fram.

Enligt undersökningen anser varannan av de tillfrågade – 49 procent – att det är positivt att Sverige är med i EU, vilket är en ökning med 10 procentenheter jämfört med i höstas. Andelen negativa har gått ned från 32 till 19 procent.

Men jämfört med övriga EU hör svenskarna fortfarande till de mest negativa, bara i Finland (26 procent), Storbritannien (25 procent) och Österrike (24 procent) är fler negativa. Mest positiv är man i Irland, Nederländerna, Spanien och Luxemburg, där stödet för medlemskapet ligger över 70 procent.

Också när det gäller frågan huruvida Sverige har tjänat eller förlorat på att gå med i EU, har en tydlig förändring skett jämfört med föregående mätning.

43 procent av de tillfrågade anser att Sverige har tjänat på att gå med i EU (en ökning med 11 procentenheter), medan 41 procent menar att Sverige har förlorat på medlemskapet (en minskning med 15 procentenheter). I EU som helhet anser i genomsnitt 54 procent att deras land har tjänat på att bli medlem.

Fakta Eurobarometern

Eurobarometern bygger på intervjuer med 1 000 personer från varje EU-land. I Tyskland intervjuas 2 000 personer, i Luxemburg 600 och i Storbritannien 1 300. Eurobarometern sammanställs två gånger per år och har funnits sedan 1973.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA