Sverige sämst på etnisk likabehandling

DISKRIMINERING2019-10-08
Diskriminering av ”icke-vita” jobbsökande är betydligt större i Sverige och Frankrike än i exempelvis Tyskland och USA. Det visar en studie där forskare från flera länder gått igenom omfattande forskning.

I studien har forskarna granskat närmare hundra experiment där fiktiva jobbansökningar från ”vita” och ”icke-vita” med likartade kvalifikationer använts. Fältexperimenten hade genomförts i sju EU-länder samt USA och Kanada och omfattade omkring 200 000 ansökningar.

I alla länder hade ”icke-vita” sökande klart lägre chans än ”vita” med samma kvalifikationer att bli kallade till jobbintervjuer. Försprånget för ”vita” var störst i Sverige och Frankrike, där de fick 65-100 procent fler inbjudningar till intervju. I USA, Norge och Tyskland var glappet mycket mindre, 20-40 procent. Belgien, Kanada, Nederländerna och Storbritannien hamnade mittemellan.

En av forskarna bakom granskningen är Arnfinn H Midtbøen på norska Institutt for samfunnsforskning, ISF. I en intervju på institutets hemsida säger han att resultatet utmanar teorier som pekar på länders historia av kolonialism och slaveri som viktiga faktorer bakom diskriminering.

”Den höga graden av diskriminering i Sverige visar att kolonialistisk historia utanför Europa inte är en förutsättning för denna typen av diskriminering, och den relativt sett låga graden av diskriminering i USA visar att en förhistoria med slaveri inte nödvändigtvis leder till mer diskriminering i arbetslivet.”

I stället tror han att institutionella faktorer har stor betydelse. USA har exempelvis ett starkt lagfäst skydd mot diskriminering i rekryteringsprocesser. Och i Tyskland – som var minst diskriminerande av alla länderna i studien – måste de jobbsökande skicka med en mängd dokument om sina kvalifikationer, vilket kan minska arbetsgivarnas osäkerhet om de sökandes kompetens.

Granskningen är publicerad i tidskriften Sociological Science.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.