Utan mer pengar kan Swedac inte upprätthålla verksamheten på dagens nivå under flyttperioden till Borås, säger Merih Malmqvist Nilsson, tillförordnad generaldirektör.
Bild: Elis Hoffman
Utan mer pengar kan Swedac inte upprätthålla verksamheten på dagens nivå under flyttperioden till Borås, säger Merih Malmqvist Nilsson, tillförordnad generaldirektör.

Swedac varnar för följder av omlokalisering

OMLOKALISERING2018-04-04

Swedac begär upp till 127 miljoner kronor i extra anslag av regeringen för att klara omlokaliseringen av Stockholmskontoret till Borås. Då bara ett fåtal anställda vill flytta med, kan konsekvensen bli förödande, varnar Swedac. I värsta fall stoppas myndigheten som ackrediteringsorgan.

Av:  Carl von Schéele

Swedac är nationellt ackrediteringsorgan för Sverige och kontrollerar kvalitet och säkerhet på varor och tjänster.

Verksamheten finansieras till 85 procent av avgifter och det är första gången som en avgiftsfinansierad myndighet ska omlokaliseras. Men villkoren är desamma som vid andra omlokaliseringar från Stockholm – omställningen ska finansieras genom befintlig budget.

Men det går inte, konstaterar Swedac i en skarp skrivelse till Regeringskansliet. Inom den lilla del av budgeten som är statsanslag kan myndigheten inte finansera kostnaderna för omlokaliseringen.

Höja avgiften för ackreditering och annan avgiftsbelag verksamhet är inte heller en framkomlig väg, enligt skrivelsen.

”Näringslivet och andra intressenter kommer inte att acceptera avgiftsökningar i den storleksordning som krävs för att garantera verksamheten under omlokaliseringen”, skriver Swedac och uppskattar att avgifterna skulle behöva höjas med 40 procent på tre år om myndigheten inte får extra anslag.

– I värsta fall behöver vi 126 till 127 miljoner kronor under fyra år. Men det är ett värsta-fall-scenario och bygger till exempel på att vi verkligen får dubbla lönekostnader under hela uppsägningstiden för dem som slutar i Stockholm, säger Merih Malmqvist Nilsson, tillförordnad generaldirektör.

Utan tillskottet kan myndigheten inte upprätthålla verksamheten på dagens nivå under flyttperioden och många företag är beroende av Swedacs ackreditering för att kunna exportera inom EU och globalt.

Nu varnar myndigheten för att Sverige riskerar att bli utan ackrediteringsorgan redan 2019.

Ackrediteringen bygger på regler i internationella överenskommelser, bland annat en EU-förordning som kräver att medlemsländerna har ett nationellt ackrediteringsorgan, som är medlem i EA, European Accreditation. Det är EA som inspekterar Swedac, och det ska ske snart igen.

I skrivelsen till regeringen varnar Swedac för att det finns en ”Stor risk att Sverige kan bli utan ackrediteringsorgan eventuellt 2019, men definitivt 2020”.

– Risken finns eftersom budskapet har varit att vi ska klara omlokaliseringen inom ramen för vår budget, säger Merih Malmqvist Nilsson. Det betyder att vi antingen höjer avgifterna för dem som är ackrediterade eller använder vår det befintliga anslagsdel. som enbart är 15 procent av vår budget. Hur du än vrider och vänder på detta är det en omöjlig uppgift.

Av de 40 tjänsterna i Stockholm bedömer man i dag att bara tre, fyra eller högst fem personer kommer att följa med vid omlokaliseringen. Resten av stockholmarna måste ersättas när verksamheten koncentreras till Swedacs huvudsäte i Borås.

ST-avdelningens vice ordförande Dick Nummelin, säger att många ser sig om efter nytt jobb.

– Nu har rekryteringen av ny personal startat eftersom kolleger börjar försvinna. Om någon dryg vecka slutar den första här på Stockholmskontoret. Nu känner vi av att folk hittar nya arbeten. Man söker, man går på intervjuer.

Oviljan att flytta gäller även den högsta ledningen. Den juridiska avdelningen, som i dag finns i Stockholm, ska förläggas till Borås. Den nuvarande chefsjuristen vill vara med under uppbyggnadsskedet, men sedan sluta.

Chefen på avdelningen för reglerad mätteknik och ädelmetallkontroll, som är baserad i Stockholm, kommer inte att flytta med till Borås.

Och det fackliga ombudet Dick Nummelin tänker inte heller följa med.

– Jag har bestämt mig för att prova på något nytt och har varit på en anställningsintervju så här långt.

Merih Malmqvist Nilsson, tillförordnad generaldirektör Swedac.
Bild: Paul Björkman
Merih Malmqvist Nilsson, tillförordnad generaldirektör Swedac.
ST-avdelningens vice ordförande Dick Nummelin.
Bild: Elis Hoffman
ST-avdelningens vice ordförande Dick Nummelin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA