Akut personalkris på myndigheter som ska flytta

OMLOKALISERING2018-04-11
Personalen flyr snabbt från myndigheter som ska omlokaliseras, och bemanningsfrågorna blir ofta akuta långt innan flyttlasset går. Det konstaterar ST i en rapport byggd på en undersökning bland förtroendevalda.

Regeringen har successivt lämnat besked om statliga verksamheter som ska flyttas från Stockholm. Under mandatperioden ska man räkna in 2 000 flyttade jobb. ST har, precis som vid tidigare omlokaliseringar, varnat för stora negativa konsekvenser för verksamheterna och de anställda.

Nu har förbundet undersökt läget på aktuella flyttmyndigheter, och en genomgående bild är att mycket få anställda tänker flytta med. Till det kommer att många snabbt söker sig bort, och att de också i allmänhet har lätt att få nya jobb.

Det leder enligt rapporten till att problemen att upprätthålla verksamheten blir kännbara långt innan flytten äger rum. På Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som omlokaliseras från Stockholm till Växjö, säger en förtroendevald exempelvis att man bara har kvar två erfarna utredare, fast man egentligen behöver fler än tio. Etableringen i Växjö ska ske senast i februari nästa år.

Bekymren har enligt ST förvärrats av att få flyttmyndigheter tecknat lokala omlokaliseringsavtal som skulle kunna ge möjligheter till pendling, distansarbete och andra villkor som skulle kunna få fler att stanna kvar.

Rapporten påvisar också effekter på myndigheter i Stockholm som söker personal. Enligt vittnesmål från en myndighet som nyligen rekryterat ett trettiotal personer frågade så gott som alla som kallades till intervju om det kunde bli aktuellt med flytt, och om de i så fall hade arbetsskyldighet på den nya orten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.