Hundratals statsanställda flyttas från Stockholm

OMLOKALISERING2017-08-30
Regeringen vill flytta 300 - 350 myndighetsanställda på sju myndigheter från Stockholm till andra orter i landet. ”Vi tar krafttag för att bryta centraliseringen”, sade civilminister Ardalan Shekarabi när han och statsminister Stefan Löfven presenterade sina planer vid en presskonferens i Katrineholm på onsdagen.

Regeringen har tidigare utlovat mer statlig verksamhet utanför storstäderna, och det finns redan beslut om exempelvis Fastighetsmäklarnämnden, som flyttar från Stockholm till Karlstad. Likaså har E-hälsomyndigheten omlokaliserats till Kalmar, och i våras kom beslut om att flytta delar av Statistiska centralbyrån till från Stockholm till Örebro och den lilla Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd från Stockholm till Skellefteå.

Nu kommer i ett slag en omlokalisering av hela eller delar av sju myndigheter från Stockholm:

  • Myndigheten för kulturanalys flyttas till Göteborg.
  • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, flyttas till Växjö.
  • Polarforskningssekretariatet flyttas till Luleå.
  • Strålsäkerhetsmyndighetens säte och en stor del av övrig personal, sammanlagt 120 tjänster, flyttas till Katrineholm.
  • Svenska ESF-rådet, sätet och 65 tjänster, flyttas till Gävle.
  • Tillväxtverket, 20 tjänster, flyttas till Östersund.
  • Universitets- och högskolerådet, UHR, ska flytta 15 tjänster till Visby.

Totalt handlar det om 300 – 350 tjänster. Tillsammans med tidigare beslut om att flytta E-hälsomyndigheten, Fastighetsmäklarinspektionen, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd och delar av SCB betyder det att 500-550 tjänster omlokaliseras från huvudstaden.

–  Nu är det slut på en lång tid av centralisering till Stockholm, sade statsminister Stefan Löfven, S, på presskonferensen i Katrineholm, som alltså får ett tillskott av statliga jobb när Strålskyddsmyndigheten flyttar dit.

Med sig hade Löfven civilminister Ardalan Shekarabi, S, som underströk att beslutet om de sju myndigheterna, som fattas på torsdagens regeringssammanträde, inte är det sista i sitt slag.

–  Vi är på inget sätt färdiga med det arbetet, utan vi kommer att fortsätta att jobba med omlokalisering av myndigheter.

Det formella beslutet om omlokaliseringen fattas på regeringssammanträdet i morgon, torsdag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.