Hundratals statsanställda flyttas från Stockholm

OMLOKALISERING2017-08-30

Regeringen vill flytta 300 - 350 myndighetsanställda på sju myndigheter från Stockholm till andra orter i landet. ”Vi tar krafttag för att bryta centraliseringen”, sade civilminister Ardalan Shekarabi när han och statsminister Stefan Löfven presenterade sina planer vid en presskonferens i Katrineholm på onsdagen.

Regeringen har tidigare utlovat mer statlig verksamhet utanför storstäderna, och det finns redan beslut om exempelvis Fastighetsmäklarnämnden, som flyttar från Stockholm till Karlstad. Likaså har E-hälsomyndigheten omlokaliserats till Kalmar, och i våras kom beslut om att flytta delar av Statistiska centralbyrån till från Stockholm till Örebro och den lilla Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd från Stockholm till Skellefteå.

Nu kommer i ett slag en omlokalisering av hela eller delar av sju myndigheter från Stockholm:

  • Myndigheten för kulturanalys flyttas till Göteborg.
  • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, flyttas till Växjö.
  • Polarforskningssekretariatet flyttas till Luleå.
  • Strålsäkerhetsmyndighetens säte och en stor del av övrig personal, sammanlagt 120 tjänster, flyttas till Katrineholm.
  • Svenska ESF-rådet, sätet och 65 tjänster, flyttas till Gävle.
  • Tillväxtverket, 20 tjänster, flyttas till Östersund.
  • Universitets- och högskolerådet, UHR, ska flytta 15 tjänster till Visby.

Totalt handlar det om 300 – 350 tjänster. Tillsammans med tidigare beslut om att flytta E-hälsomyndigheten, Fastighetsmäklarinspektionen, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd och delar av SCB betyder det att 500-550 tjänster omlokaliseras från huvudstaden.

– Nu är det slut på en lång tid av centralisering till Stockholm, sade statsminister Stefan Löfven, S, på presskonferensen i Katrineholm, som alltså får ett tillskott av statliga jobb när Strålskyddsmyndigheten flyttar dit.

Med sig hade Löfven civilminister Ardalan Shekarabi, S, som underströk att beslutet om de sju myndigheterna, som fattas på torsdagens regeringssammanträde, inte är det sista i sitt slag.

– Vi är på inget sätt färdiga med det arbetet, utan vi kommer att fortsätta att jobba med omlokalisering av myndigheter.

Det formella beslutet om omlokaliseringen fattas på regeringssammanträdet i morgon, torsdag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA