ST: Myndighetsflytt innebär nedskärningar

OMLOKALISERING2017-08-30
STs ordförande Britta Lejon ser stora problem med regeringens beslut att flytta hela eller delar av sju myndigheter från Stockholm.

Britta Lejon framhåller att facket håller med regeringen i ambitionen att sprida statliga jobb och statlig service i landet. Men det här är inte bästa sättet, anser hon. Ett av bekymren är att regeringen inte räknar med några extra kostnader för omlokaliseringen.

– Vi vet sedan tidigare myndighetsflyttar att de kostar omkring en miljon kronor per anställd, säger Britta Lejon. När regeringen nu inte tänker skjuta till pengar för flytten kommer myndigheterna att tvingas göra sig av med en del tjänster för att få ihop ekvationen.

En annan känd svårighet vid långväga flyttar är att få anställda följer med, ibland inga alls. Det betyder att myndigheten måste byggas upp på nytt på en ny ort. Bara enstaka anställda följde med när E-hälsomyndigheten nyligen flyttade till Kalmar, och Fastighetsmäklarnämnden, som i dagarna flyttar från Stockholm till Karlstad, har tappat de flesta av sina anställda.

– Det blir naturligtvis ett avbräck på några år innan det rullar till hundra procent, kommenterar Britta Lejon. Uppenbarligen är regeringen beredd att betala det priset. Jag tycker det är ett konstigt sätt att se på statlig verksamhet. Exempelvis ansvarar e-hälsomyndigheten för infrastrukturen bakom alla recept, det måste fungera.

Ytterligare ett problem är att Arbetsgivarverket och ST har olika syn på de anställdas rättigheter vid en omlokalisering. Just nu pågår en tvist i Arbetsdomstolen om ST-medlemmar vid Fastighetsmäklarinspektionen, som tvingades att säga upp sig då de inte ville följa med. STs uppfattning är att anställningen gällde arbete i Stockholm och att arbetsgivaren därför måste säga upp dem som inte följer med vid en flytt – vilket ger bättre ekonomiskt skydd för den anställde.

– Vi har med som ett yrkande i avtalsrörelsen att myndigheter som omlokaliserar sig ska ha ett lokalt omställningsavtal, säger Britta Lejon. Förr försökte arbetsgivare underlätta för medarbetarna på olika sätt, med ändrade arbetsscheman eller möjlighet att pröva att jobba på den nya orten. Men nu har Arbetsgivarverket gett myndigheterna rådet att inte skriva omställningsavtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Omlokalisering
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.