ST stämmer Fastighetsmäklarinspektionen

ARBETSDOMSTOLEN2017-06-20
Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad senast 1 december i år. Då förväntas alla anställda arbeta på den nya orten. Men ST håller inte med om att de anställda har arbetsskyldighet var som helst i landet – och tar nu ärendet vidare till Arbetsdomstolen.

Regeringen har beslutat att omlokalisera Fastighetsmäklarinspektionen från Stockholm till Karlstad, som en del i ambitionerna att flytta statliga verksamheter från huvudstaden till andra orter. I dag har Fastighetsmäklarinspektionen hela sin verksamhet i Stockholm.

Arbetsskyldigheten för statligt anställda regleras i de enskilda anställningsavtalen. Men i det här fallet nämns ingenting om arbetsort i de anställdas kontrakt. Arbetsgivaren anser därför, skriver ST i sin stämningsansökan, att arbetstagarna är skyldiga att arbeta på den nya orten.

ST å sin sida bestrider detta. Förutsättningarna när de berörda medlemmarna ingick sina anställningar var att myndigheten hade kontor och verksamhet i Stockholm, påpekar förbundet. Det är också bara i centrala Stockholm som de har utfört sitt arbete. Eftersom ingenting annat nämns i anställningsavtalen är det inte rimligt att hävda att arbetsskyldigheten gäller hela landet, anser ST.

ST väcker talan i Arbetsdomstolen för tre berörda ST-medlemmar. Samtidigt väcker Jusek och DIK talan med samma yrkande för sina medlemmar. Förbunden önskar att ärendena handläggs i samma rättegång i Arbetsdomstolen.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.