Förhandlar om bättre villkor vid myndighetsflytt

OMLOKALISERING2018-05-15

Fack och arbetsgivare på myndigheterna har inlett förhandlingar om de anställdas villkor när regeringen beslutar om omlokaliseringar. ”Vi har konstruktiva diskussioner”, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

En dom i Arbetsdomstolen i november förra året innebar ett arbetsrättsligt bakslag för statligt anställda vars myndigheter omlokaliseras. Domen slog fast att personalen i många fall har arbetsskyldighet i hela landet. När en hel myndighet flyttas genom politiska beslut måste den anställde därför antingen följa med eller säga upp sig själv. Och egen uppsägning innebär sämre villkor än om arbetsgivaren säger upp på grund av arbetsbrist.

Fackens mål är nu att förändra det statliga omställningsavtalet, så att stödet via Trygghetsstiftelsen blir likvärdigt oavsett om man blir uppsagd på grund av arbetsbrist eller tvingas säga upp sig själv vid en omlokalisering.

Parterna har haft en första förhandling och ska fortsätta 5 juni.

– Vi har bra och konstruktiva diskussioner, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar. Nu har både vi och motparten erfarenhet av omlokaliseringar efter domen och vet vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA