AD underströk att domen endast gäller om hela myndigheter omlokaliseras. Men efter det har även Svenska ESF-rådet, som har kontor på flera orter och som endast flyttar delar av verksamheten, hävdat att de som inte följer med måste säga upp sig.
Bild: Casper Hedberg
AD underströk att domen endast gäller om hela myndigheter omlokaliseras. Men efter det har även Svenska ESF-rådet, som har kontor på flera orter och som endast flyttar delar av verksamheten, hävdat att de som inte följer med måste säga upp sig.

Kräver förhandling om villkor vid flytt

OMLOKALISERING2018-04-09

Facken vid de statliga myndigheterna har begärt förhandlingar med Arbetsgivarverket om villkoren för de anställda vid omlokaliseringar. Nationell arbetsskyldighet är unikt för staten, vilket gör att myndigheterna riskerar att framstå som mindre attraktiva arbetsgivare, menar STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

Bakgrunden är en dom i Arbetsdomstolen i november förra året, i ett fall som gällde en ST-medlem på Fastighetsmäklarinspektionen. Myndigheten skulle flytta från Stockholm till Karlstad. När ST-medlemmen inte ville följa med blev hon inte uppsagd, utan var tvungen att säga upp sig själv – med sämre ekonomiska villkor som följd.

Enligt AD-domen har de anställda arbetsskyldighet även om myndigheten flyttar. Domstolen underströk att domen endast gäller om hela myndigheter omlokaliseras. Men efter det har även Svenska ESF-rådet, som har kontor på flera orter och som endast flyttar delar av verksamheten, hävdat att de som inte följer med måste säga upp sig.

– I det gamla trygghetsavtalet hanterade man det på ett sätt som liknande situationen vid uppsägningar på grund av arbetsbrist, men så ser regelverket inte ut längre, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar. Vi vill tillsammans med vår motpart rätta till det.

Enligt Åsa Erba-Stenhammar är den nationella arbetsskyldigheten unik för staten, och myndigheterna riskerar därför att framstå som mindre attraktiva arbetsgivare.

– Vi hör många som vittnar om att folk frågar redan vid anställningsintervjun om myndigheten ska omlokaliseras. Och vi uppmanar våra medlemmar att se till att arbetsstället är tydligt inskrivet i anställningsavtalet.

Civilminister Ardalan Shekarabi, S, har i Publikt och på andra håll uttalat att villkoren vid omlokalisering är en fråga för parterna. Det tycker Åsa Erba-Stenhammar är bra.

– Vi har tydligt tagit den bollen, och jag hoppas att arbetsgivarna ser att de har en roll i detta. Det finns många olika lösningar, och vi är öppna för allt som gör situationen bättre för våra medlemmar.

Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef ST.
Bild: Martina Holmberg
Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef ST.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA