Senast februari 2019 ska MUCF ligga i Växjö. När beslutet kom började de första medarbetarna att säga upp sig, säger STs avdelningsordförande Anna Lind.
Bild: Elis Hoffman
Senast februari 2019 ska MUCF ligga i Växjö. När beslutet kom började de första medarbetarna att säga upp sig, säger STs avdelningsordförande Anna Lind.

Personalen flyr omlokaliserade myndigheter

OMLOKALISERING2017-12-12

Nu flyr personalen de myndigheter som ska omlokaliseras. ”Arbetsdomstolens dom gjorde inte saken bättre. Det finns inget kvar som gör staten till en attraktiv arbetsgivare”, säger Anna Lind, STs ordförande på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Regeringen har beslutat att flytta hundratals statliga jobb från främst Stockholm ut i landet. Facket och Arbetsgivarverket har stridit om villkoren för dem som inte vill flytta med, och i november kom en prejudicerande dom från Arbetsdomstolen. Den innebär att den som inte har någon placeringsort angiven i sina anställningshandlingar har arbetsskyldighet i hela landet.

Det betyder att anställda måste säga upp sig själva om de inte vill flytta med, med kortare uppsägningstid och risk för 45 dagars avstängning från a-kassan som följd. Arbetsdomstolen underströk dock att rätten enbart tagit ställning till fall där hela myndigheten flyttar till annan ort.

MUCF ska ha flyttat till Växjö senast 1 februari 2019. När beslutet kom började de första medarbetarna att säga upp sig. Hittills har 19 av 85 anställda sagt upp sig eller fått tjänstledigt. STs avdelningsordförande Anna Lind säger att hon hört att bara en handfull kommer att följa med till Växjö.

– Jag vet inte vad som kan motivera medarbetare till att stanna kvar under 2018. Att upprätthålla kvaliteten i verksamheten är en utopi.

Hon konstaterar att de som är kvar kommer att stå inför en ”enorm arbetsbörda”, och att det inte finns mycket kvar som gör staten till en attraktiv arbetsgivare.

– Varför ska vi jobba statligt när det är otryggt och staten aldrig får vara löneledande?

Enligt Anna Lind satte Arbetsdomstolens dom helt stopp för förhandlingar om längre uppsägningstid.

– Det har inte funnits någon öppning för diskussion, säger hon.

HR-chefen Therese Branevig konstaterar att myndigheten utgår från domen och att arbetsskyldighet råder på den nya orten.

– Det är den arbetsgivarlinje som vi måste följa.

Men även hon är orolig för hur myndigheten ska klara kompetensförsörjningen. Dessutom ska omlokaliseringen genomföras inom ramen för ordinarie budget.

– Det är verksamheten som förlorar mest.

Hon säger att hon märkt av att den nuvarande personalen är attraktiv.

– Det utarmas fortare än vad man tror, säger Therese Branevig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA