Annons:

Arlanda.
Bild: Mostphotos
Arlanda.

Swedavia varslar 125 anställda

SWEDAVIA2019-01-16

Swedavia varslar 125 anställda om uppsägning, varav merparten arbetar i Stockholm och Göteborg. ”Vi ska kämpa för att det blir färre än 125”, säger Mikael Nordenståhl, sektionsordförande för ST inom Swedavia på Stockholm Arlanda och Bromma.

Enligt Swedavias pressmeddelande handlar det om att anpassa verksamheten till färre flygresenärer.

”Vi skapar nu förutsättningar för att förbli konkurrenskraftiga och kunna utveckla vår verksamhet långsiktigt. I en bransch med redan små marginaler behöver vi också anpassa oss till en föränderlig omvärld med vikande resenärsutveckling, som både vi och våra kunder möter”, kommenterar Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Varslet omfattar arbetstillfällen på både koncernenheter och på flygplatser inom hela Swedavia, men merparten arbetar i Stockholm och Göteborg.

STs sektionsordförande Mikael Nordenståhl är inte förvånad över att verksamheten måste anpassa sig till ett nytt läge.

– Det är alltid tråkigt med varsel, och det har gått snabbt från rekord i passagerarantal till att vi nu minskar.

Han säger att ST inom Swedavia kommer att kämpa för att det blir färre än 125 anställda som får gå.

– Vi har inga detaljer än, och vi vet inte hur många ST-medlemmar som berörs. Men jag tror att vi i några fall kan lösa det med naturlig avgång.

Han bekräftar att det främst är Stockholm och Göteborg som berörs.

– Man kan säga att två tredjedelar handlar om Stockholm och en tredjedel om Göteborg, men att det ändå finns några få på de regionala flygplatserna som också omfattas.

Enligt vd Jonas Abrahamsson ska arbetsgivaren jobba hårt för att underlätta att de medarbetare som berörs kommer i sysselsättning, bland annat genom ett samarbete med Trygghetsrådet.

Förhandlingar mellan parterna kommer att påbörjas direkt och målet är att det ska vara klart första halvåret 2019.

Swedavia har omkring 3 100 anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA