Bild: Storstockholms lokaltrafik

Tågvärdar avvecklas på Stockholms pendeltåg

SPÅRTRAFIKEN2023-03-01

Den styrande koalitionen i Region Stockholm kommer att gå vidare med planerna på att avveckla tågvärdarna på pendeltågen, som körs av MTR. Det avslöjade Vänsterpartiet i ett pressmeddelande tidigare i veckan.

Av:  Börge Nilsson

Att den styrande koalitionen i Region Stockholm går vidare med planerna på att avveckla tågvärdarna på pendeltågen bekräftas av trafikregionrådet Anton Fendert, MP, i tidningen Mitti. Hälften av pendeltågen ska köras utan tågvärdar redan från 1 mars.

I ett pressmeddelande kritiserar Vänsterpartiet den utredning som genomförts inför det beslut i frågan som ska tas i Region Stockholms trafiknämnd den 22 mars. Vänsterpartiet kommer inte att stödja majoritetens förslag att avveckla tågvärdarna.

Det tycker Roger Delin, ordförande för ST Pendeln, är bra.

– Vi är starkt emot det här beslutet och kommer att göra allt vi kan för att stoppa det, säger han.

Den styrande mittenkoalitionen med Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet lovade i sin politiska plattform att frågan skulle utredas.

”Avvecklingen av tågvärdar kan bara ske om tryggheten och tillgängligheten kan garanteras. I avvaktande av en ny utredning pausas den pågående avvecklingen av tågvärdarna”, står det i plattformen som presenterades när det nya regionstyret tillträdde i oktober förra året.

Men den utredning som gjorts avfärdas av både Vänsterpartiet och ST Pendeln. I pressmeddelandet kallar Vänsterpartiet det ”en två veckor lång granskning av befintliga MTR-handlingar, utförd av ett konsultbolag”.

”Någon ordentlig utredning har inte gjorts. Det här är inte vad vi kom överens om. Ingen har frågat personal, fack eller skyddsombud om deras synpunkter och farhågor, och flera stora och viktiga frågetecken kvarstår”, konstaterar oppositionsregionrådet Anna Sehlin, V, i pressmeddelandet.

Roger Delin delar bilden att ingen ordentlig utredning gjorts.

– Den har inte en heltäckande risk- och konsekvensanalys. Det finns många arbetsmiljöproblem som de har missat och samtidigt har de hindrat våra skyddsombud från att medverka i riskanalysen, säger Roger Delin.

Han uppger att över 90 procent av lokförarna mår dåligt av att tågvärdarna ska tas bort.

– Vi har två lokförarenkäter som styrker det.

ST Pendeln kommer att uppvakta politikerna inför det beslut som trafiknämnden ska fatta den 22 mars. Den styrande mittenkoalitionen behöver stöd för att nå majoritet.

Men det stödet kommer alltså inte att komma från Vänsterpartiet.

”Det handlar om trygghet, både för resenärer och personal. Att genomföra en så här stor förändring utan att utreda ordentligt riskerar att få allvarliga konsekvenser”, framhåller Lina El Yafi, Vänsterpartiets ledamot i trafiknämnden, i pressmeddelandet.

Ett alternativ för det nya styret är att få stöd av Moderaterna, som lade det ursprungliga förslaget.

I en skriftlig kommentar till Publikt skriver Socialdemokraterna i Region Stockholm att de och resten av mittenkoalitionen ”kommer fortsätta arbeta för att vi ska ha ett brett stöd i den här frågan”.

Moderaternas oppositionsråd i Region Stockholm, Kristoffer Tamsons, skriver till Publikt att ”utredningen bekräftar vad tidigare gedigna utredningar redan har sagt”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA