TCO: Företagare bör betraktas som anställda

TCO2018-04-06

Minst 9 000 egna företagare i Sverige arbetar under förhållanden som mer kan liknas vid att vara anställd. Det visar en ny rapport från TCO. TCO anser att socialförsäkringar och arbetsmiljöregler måste anpassas till företagares villkor.

TCO-rapporten handlar om personer som arbetar som företagare, men som – om deras fall skulle prövas i domstol – sannolikt skulle anses vara arbetstagare. Utifrån en enkätundersökning som SCB har genomfört uppskattar TCO att det handlar om minst 9 000 personer, som arbetar under förhållanden som motsvarar en anställds. Företagarna måste utföra allt eller nästan allt arbete själva, de har bara en uppdragsgivare och de får instruktioner eller samarbetar nära uppdragsgivarens egen personal. De ”falska företagarna” förekommer både inom myndigheter och privata näringslivet.

”För de företagare som är felklassade kan det här bland annat innebära att arbetsrättslig lagstiftning och kollektivavtal inte följs, samt att den som utför arbete går miste om försäkringar och tjänstepensionsinbetalningar som de annars skulle ha rätt till. Det kan också innebära att skatter och sociala avgifter betalas på fel sätt”, kommenterar TCOs samhällspolitiske chef Samuel Engblom i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten, som skrivits av Samuel Engblom tillsammans med Jacob Inganäs, finns många företagare som utan att vara felklassificerade ändå har ett eller flera drag gemensamma med arbetstagare. Upp till sjua av tio av alla företagare som säljer tjänster till andra företag och myndigheter förväntas utföra allt eller det mesta av arbetet självt. Det innebär att de inte kan lägga över jobbet på någon annan om de till exempel skulle bli sjuka, med förlorad inkomst som följd. Många företagare är också beroende av en eller ett fåtal uppdragsgivare.

”Sjukförsäkringen, föräldraförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen måste fungera även för dessa företagare. Ett sådant uppdrag finns i den nya utredningen om a-kassan, men en översyn behövs även i övriga försäkringar”, anser Samuel Engblom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA