TCO: Höj pensionsavgiften

PENSIONER2021-10-15
Det är viktigt att inte överge de grundläggande principerna för pensionssystemet, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en debattartikel. Däremot behöver pensionsavgiften höjas, anser TCO.

Pensionerna och pensionssystemet är viktiga frågor både för dagens och morgondagens pensionärer. De är därför också viktiga för facket och kommer sannolikt att diskuteras i valrörelsen, skriver Therese Svanström i debattartikeln i Aftonbladet:

”TCOs uppfattning är att det nuvarande pensionssystemet i stora delar fungerar väl. Konstruktionen i sig är robust och den kan vara hållbar över tid. Men livslängden har ökat mer än förväntat och andelen äldre har ökat, vilket gör att det samlade pensionskapitalet behöver delas på fler personer och fler år. En förutsättning för ett längre arbetsliv är att det är hållbart så att så många som möjligt kan arbeta hela vägen fram till pension. Därtill menar vi i TCO att det behövs en höjning av pensionsavgiften.”

Enligt TCO behöver en höjning av pensionsavgiften inte nödvändigtvis leda till högre arbetsgivaravgift. Genom en avgiftsväxling kan en höjd pensionsavgift finansieras vid sidan av statsbudgeten. 

”En av de viktigaste utgångspunkterna är att vi har ett pensionssystem som är långsiktigt hållbart, med en stabil finansiering och som inte blir föremål för stora förändringar och oförutsägbarhet beroende på politisk majoritet”, skriver Therese Svanström.

Pensionsgruppens roll är enligt artikeln att vårda och värna pensionsöverenskommelsen. Gruppen behöver komma med förslag till åtgärder som höjer pensionerna och det är viktigt att ledamöterna är överens om de åtgärder man vidtar.

”Ett pensionssystem som inte är finansierat över tid, där villkoren kan ändras över en natt beroende på vilken politisk majoritet som styr gör ingen pensionär eller blivande pensionär tryggare. Och det vinner i längden inte heller några val”, skriver TCO-ordföranden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pensioner Facket
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.