TCO: Höj pensionsavgiften

PENSIONER2021-10-15

Det är viktigt att inte överge de grundläggande principerna för pensionssystemet, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en debattartikel. Däremot behöver pensionsavgiften höjas, anser TCO.

Pensionerna och pensionssystemet är viktiga frågor både för dagens och morgondagens pensionärer. De är därför också viktiga för facket och kommer sannolikt att diskuteras i valrörelsen, skriver Therese Svanström i debattartikeln i Aftonbladet:

”TCOs uppfattning är att det nuvarande pensionssystemet i stora delar fungerar väl. Konstruktionen i sig är robust och den kan vara hållbar över tid. Men livslängden har ökat mer än förväntat och andelen äldre har ökat, vilket gör att det samlade pensionskapitalet behöver delas på fler personer och fler år. En förutsättning för ett längre arbetsliv är att det är hållbart så att så många som möjligt kan arbeta hela vägen fram till pension. Därtill menar vi i TCO att det behövs en höjning av pensionsavgiften.”

Enligt TCO behöver en höjning av pensionsavgiften inte nödvändigtvis leda till högre arbetsgivaravgift. Genom en avgiftsväxling kan en höjd pensionsavgift finansieras vid sidan av statsbudgeten.

”En av de viktigaste utgångspunkterna är att vi har ett pensionssystem som är långsiktigt hållbart, med en stabil finansiering och som inte blir föremål för stora förändringar och oförutsägbarhet beroende på politisk majoritet”, skriver Therese Svanström.

Pensionsgruppens roll är enligt artikeln att vårda och värna pensionsöverenskommelsen. Gruppen behöver komma med förslag till åtgärder som höjer pensionerna och det är viktigt att ledamöterna är överens om de åtgärder man vidtar.

”Ett pensionssystem som inte är finansierat över tid, där villkoren kan ändras över en natt beroende på vilken politisk majoritet som styr gör ingen pensionär eller blivande pensionär tryggare. Och det vinner i längden inte heller några val”, skriver TCO-ordföranden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pensioner Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA