Annons:

TCO: Låt inte pensionerna bli slagträ

PENSIONER2022-02-07

I en debattartikel säger TCO nej till kortsiktiga förändringar i pensionssystemet. Det är bättre att använda överskottet i pensionssystemet till att öka pensionerna än att tävla om att erbjuda högst pension, skriver TCO-ordföranden Therese Svanström.

”Pensionssystemet ska vara långsiktigt och förutsägbart och inte byta skepnad beroende på den sittande politiska majoriteten. Pensionerna får inte bli ett politiskt slagträ där partierna tävlar om vem som kan lova högst pension. Blir det lätt att höja pensionerna kan det bli lätt att sänka dem. Därför behöver alla beslut om förändringar vila på breda politiska överenskommelser”, skriver Therese Svanström i Svenska Dagbladet.

Därför säger TCO nej till det förslag som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, om ett skattefritt garantitillägg. I stället vill centralorganisationen se en höjd pensionsavgift för att höja pensionerna.

I väntan på att partierna kommer överens om det kan man höja pensionerna genom att använda det stigande finansiella överskottet i pensionssystemet, skriver Therese Svanström:

”Överskotten behöver hanteras på något sätt och det kan därför vara aktuellt med en gas i systemet, något som idag saknas. Med en gas menas att överskottet delat ut till dagens och framtidens pensionärer, alltså de som vid underskott drabbats av bromsen och fått betala i form av lägre pension och minskat värde på pensionssparande.”

En sådan reform skulle innebära att det gör skillnad för pensionen att ha arbetat, även om lönen varit låg. En utdelning av överskottet skulle också minska behovet av tillkomna och föreslagna insatser utanför pensionssystemet som det nu föreslagna garantitillägget, menar Therese Svanström. ”Det skulle därmed bidra till att systemet upplevs som konsekvent, förutsägbart och att grundtanken att intjänande under hela livet ska ligga till grund för den framtida pensionen behålls”, skriver hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pensioner Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA