TCOs jurist Lise Donovan: Den som larmar bör få bättre skydd

LARMSYSTEM2013-12-18
Den som larmar om missförhållanden bör få ett starkare skydd mot repressalier, anser TCO- juristen Lise Donovan. Hon sitter i en referensgrupp i regeringens utredning om visselblåsare.

Utredaren Per Virdesten ska 22 maj nästa år lämna förslag om stärkt skydd för anställda som slår larm om oegentligheter och missförhållanden. TCOs jurist Lise Donovan hoppas på bättre skydd mot repressalier.

– Man är ofta skyddad mot uppsägning och omplacering, men man skulle kunna vidga det till exempelvis uteblivna löneökningar och stopp i karriären.

Hon tycker också att det behövs en större tydlighet om vad en anställd får göra och inte göra. Inom TCO finns olika ingångar i synen på ny lagstiftning, bland annat utifrån att de offent­lig­anställda värnar sin grundlags­skyddade frihet att slå larm till medier­na. Det gäller exempelvis ST, som vill utvidga meddelarfriheten till statliga bolag och annan verksamhet som sker på det offentligas uppdrag.

STs förbundsjurist Veera Littmarck påpekar att det är oklart vad som menas med visselblåsning – om det är interna eller externa system, eller larm till tillsynsmyndigheter.

– Om man inför ett parallellt, internt larmsystem måste man fundera på hur man gör det utan att urholka meddelarfriheten, understryker hon. Det finns en risk att arbetsgivaren säger att nu har vi det här i stället.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.