Teknisk utbildning i ekonomisk kris

HÖGSKOLAN2003-11-06

Det är stor risk för uppsägningar vid flera tekniskt ocH naturvetenskapligt inriktade högskolor. Orsaken är färre sökande och minskade externa forskningsanslag.

Mitthögskolan har redan bestämt att minska personalen med 40 personer. Även lokalkostnaderna ska minskas.

Bäst klarar sig Sundsvall, medan Örnsköldsvik helt förlorar sin naturvetenskapliga och tekniska utbildning.

– Universitetet borde ha stramat åt ekonomin tidigare. Då kanske man hade sluppit uppsägningar, säger STs sektionsordförande Lollo Ljuslin.

Chalmers Tekniska högskola i Göteborg väntas gå 40 miljoner kronor back i år.

–Tyvärr kommer det att bli uppsägningar av den administrativa personalen, men inte så många som vi trodde från början, säger STs sektionsordförande Bahram Atabeyli.

Tidigare talades det om att säga upp 50 administratörer. Men en längre tids anställningsstopp gör att den siffran kommer att minska, tror han.

Även Blekinge Tekniska högskola dras med ekonomiska problem. Uppsägningar kan inte uteslutas, enligt rektor Lars Haikola.

Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm har ett underskott på 30 miljoner kronor i år. Rektor Anders Flodström säger att det kan bli nödvändigt att minska personalen inom vissa områden. Men det behöver inte ske genom drastiska uppsägningar, utan i mer ordnade former som pensioneringar, menar han.

Vid Mälardalens högskola är bokslutet inte klart. Men enligt rektor Magnus Söderström ser det ut som om skolan kommer att gå 20–22 miljoner kronor back. Nu planeras inga uppsägningar annat än i undantagsfall.

Luleå Tekniska universitet har ett underskott på 30 miljoner kronor, men universitetsdirektör Staffan Sarbäck anser inte att det är någon ekonomisk kris. I alla fall inte på kort sikt.

–Men vi är oroade och ser allvarligt på att rekryteringen av studenter, framför allt på teknikområdet, är för liten, förklarar han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA